На Кіровоградщині пройшла серія форумів із реформування системи харчування
опубліковано 23 квітня 2025 року о 10:19

В Україні продовжується реформа системи харчування у закладах освіти, яка розпочата у 2020 році. Розробку та імплементацію реформи системи харчування в закладах освіти України започатковано за ініціативи першої леді Олени Зеленської. До реформи також залучена і Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів. Стратегічною метою державної політики в межах реформування системи шкільного харчування на період до 2027 року є забезпечення різноманітного, збалансованого і якісного харчування в закладах освіти, що, зокрема, сприяє соціальному захисту вразливих груп населення, формуванню у громадян навичок, усвідомленому вибору здорового харчування (як прояву піклування про власне здоров’я та психологічний стан у критичних умовах). Реалізація Стратегії реформи шкільного харчування має стати основою для формування здорового суспільства, виростити дітей здоровими, щоб вони розуміли цінність збалансованого якісного харчування і значного зниження рівня неінфекційних захворювань в Україні. В межах наданих повноважень Держпродспоживслужба здійснює державний нагляд (контроль) за організацією харчування дітей у закладах освіти, забезпеченням учнів достатньою кількістю якісних харчових продуктів та чистої питної води, додержанням вимог санітарно-гігієнічних правил і норм, недопущення реалізації в приміщеннях та на території закладів освіти небезпечних харчових продуктів.

Спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області взяли участь у форумах присвячених актуальній темі – реформі шкільного харчування на територіях Кропивницької, Великосеверинівської, Бобринецької, Олександрівської, Гайворонської, Благовіщенської, Вільшанської, Заваллівської територіальних громад.

Учасники заходів обговорили формування культури харчування та правильних харчових звичок у здобувачів освіти, стратегічні цілі реформи шкільного харчування, досягнення та основні зміни в організації харчування, участь Держпродспоживслужби у впровадженні реформи та здійсненні контролю за організацією харчування.

У своїх виступах спікери акцентували увагу присутніх на необхідності дотримання постанови Кабінету Міністрів України від 24 березня 2021 року № 305 та Санітарних регламентів для закладів дошкільної та загальної середньої освіти, затверджених наказами МОЗ України, та наголосили що харчування дітей має здійснюватись відповідно до погодженого з територіальним органом Держпродспоживслужби примірного чотиритижневого сезонного меню.

Наприкінці кожного форуму були визначені подальші кроки для покращення якості харчування у закладах освіти.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux