З метою моніторингу фітосанітарного стану озимої пшениці спеціалістами управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області було проведено обстеження 7126 га посівів озимої пшениці з відбором зразків колоса на визначення мікологічних хвороб. Зразки для проведення аналізів надсилались до Державної установи «Кіровоградська обласна фітосанітарна лабораторія».
Згідно з висновками фітосанітарної експертизи виявлено такі хвороби: Alternariaalternata (Fr) Keissl (альтернаріоз), Botrytiscinerea Pers. (ботрітіс сірий), Erysiphegraminis DC (борошниста роса) – на всій площі, Fusariumavenaceum (Fr) Saacc (фузаріоз вівсяний) – 15 % обстежених площ, Puccinia graminis Pers.f.tritici Erikss. et Henn (пукцінія злакова) – 85%.
Слід розуміти, що аналізи в лабораторних умовах проводяться при підвищеній температурі та вологості, таким чином створюються умови для швидкого росту грибкових інфекцій. За таких умов проявляється вся прихована зараженість зерна, навіть якщо воно візуально здається здоровим.
Враховуючи вищезазначене, слід звернути увагу на наявність спор патогенних грибів та визначити подальший напрямок використання зерна і умови його зберігання.