На Кіровоградщині триває моніторинг місць торгівлі підакцизної продукції
опубліковано 12 листопада 2021 року о 12:42

Перший заступник начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області Андрій Багрій взяв участь у спільній нараді під головуванням начальника Головного управління Нацполіції в області Романа Козьякова щодо протидії нелегальному обігу підакцизної продукції, в тому числі пального. До зустрічі також долучилися представники департаменту економічного розвитку і торгівлі Кіровоградської ОДА, Управління Держпраці та Держпродспоживслужба в області, Кропивницької міської ради.

Контроль за виконанням учасниками ринку нафтопродуктів Правил роздрібної торгівлі нафтопродуктами, затверджених постановою Кабміну від 20.12.1997 №1442, у межах своїх повноважень здійснює управління захисту споживачів Держпродспоживслужби Кіровоградщини.

На виконання доручення Прем’єр-міністра України до листа Нафтогазової асоціації України від 24.09.2021 №168 щодо активізації діяльності міжвідомчих регіональних груп (у т. ч. за участі представників Держпродспоживслужби) з метою боротьби із нелегальним обігом і роздрібною торгівлею пальним в Україні спеціалісти управління захисту споживачів Держпродспоживслужби області протягом жовтня поточного року здійснили моніторинг 8 автомобільних газонаповнювальних компресорних станцій (АГКС).

Серед названих об’єктів 5 працюють у м. Кропивницький, 1 - в с.Підвисоке Голованівського (Новоархангельського) району та 2 - у м.Знам’янка. Під час обстежень на 5 АГКС встановлені порушення Правил роздрібної торгівлі нафтопродуктами, затверджених постановою Кабміну від 20.12.1997 №1442.

Серед порушень:

  • відсутні вивіски із зазначенням суб’єктів господарювання АГКС та режиму роботи (с.Підвисоке Голованівського (Новоархангельського) району, м. Кропивницький);
  • відсутній куточок споживача (м. Кропивницький);
  • у куточках споживачів відсутні номери телефонів та адреса органу, який здійснює захист прав споживачів (м. Знам’янка, с. Підвисоке Голованівського (Новоархангельського) району, м. Кропивницький).

Окрім цього, на підставі звернень громадян з початку року спеціалісти управління захисту споживачів здійснили 3 позапланові перевірки суб’єктів господарювання, які здійснюють роздрібну реалізацію газу. Також проведено 1 планову перевірку. За результатами здійснених заходів державного нагляду (контролю) на перевірених об’єктах встановлені порушення. Оператори ринку отримали приписи про усунення порушень Правил роздрібної торгівлі нафтопродуктами.

Управління захисту споживачів Держпродспоживслужби Кіровоградщини в межах своїх повноважень перевіряє розміщення вивіски із зазначенням суб’єкта господарювання; копії свідоцтва про державну реєстрацію; таблички із зазначенням ПІБ чергового оператора; інформації про місце розташування найближчих АЗС; розміщення відомостей про роздрібні ціни, марки та види нафтопродуктів; зразки супутніх товарів та нафтопродуктів у дрібній розфасовці в асортименті, наявному в суб’єкта господарювання, з ярликами цін; своєчасне надання споживачеві доступної та достовірної інформації про нафтопродукти, а також на вимогу споживача – копії документа про якість (паспорт якості) та копії декларації про відповідність; наявність електронного платіжного засобу; наявність «Куточка споживача» тощо.

Заходи щодо протидії нелегальному обігу підакцизної продукції, в тому числі пального, в області продовжуються.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux