Фахівці Новоархангельського управління Держпродспоживслужби Кіровоградщини під час здійснення заходів державного нагляду (контролю) в чотирьох продовольчих магазинах (с. Надлак, с. Іванівка, с. Розсохуватець, с. Покотилове) встановили порушення законодавства у сфері безпечності харчових продуктів.
Так, в магазинах не проводиться контроль за температурним режимом, необхідним для зберігання харчових продуктів, а також відсутні засоби для дезінфекції обладнання та інвентарю. Згідно з п.1 ст.45 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» оператори ринку можуть використовувати обладнання та інвентар, з якими контактують харчові продукти, що відповідають таким вимогам:
1) є чистими та у разі потреби продезінфікованими. Чищення та дезінфекція здійснюються таким чином, щоб забезпечити захист від появи ризику забруднення;
2) виготовлені з матеріалів та утримуються у належному стані та умовах, що зменшують ризик забруднення та дають змогу проводити їх чищення та дезінфекцію (крім тари та упаковки, що не повертається оператору ринку).
За результатами перевірок підприємці отримали приписи про необхідність усунення виявлених порушень у визначений термін. Після цього магазини будуть повторно перевірені на предмет виконання вимог приписів.