На Херсонщині організація питного водопостачання населення знаходиться під особливим контролем
опубліковано 15 листопада 2023 року о 17:01

З метою ліквідації наслідків надзвичайної ситуації, спричиненої підривом греблі Каховської ГЕС, Управлінням державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області постійно проводиться відповідна робота.

Щоденно забезпечено координацію роботи з працівниками органів місцевого самоврядування, військових адміністрацій, лише протягом останнього тижня здійснено 25 заходів.

Згідно інформації  Білозерської СВА, послуги з централізованого водопостачання населенню надають 6 комунальних підприємств. Через  пошкодження водопровідних мереж під час проведення бойових дій, на території населених пунктів Правдинського старостату централізоване водопостачання не здійснюється. Для забезпечення питних потреб мешканців сіл Правдине, Таврійське та Нова Зоря надається гуманітарна допомога у вигляді бутильованої води, крім того, використовуються приватні свердловини. З метою вирішення питання відновлення водопостачання в с. Правдине розроблено проєктно-кошторисну документацію по об’єкту «Капітальний ремонт (ліквідація аварійної ситуації) системи водопостачання села Правдине. На сьогодні частина Білозерської територіальної громади перебуває під постійними обстрілами військ рф, що заважає виконати аварійно- відновлювальні роботи на лініях електромереж в с. Дніпровське та с.Янтарне. Забезпечення питною водою мешканців вирішується за рахунок роботи генераторів двічі на тиждень. Відновлення цілодобового централізованого водопостачання та електропостачання буде можливим після припинення обстрілів.

На виконання пропозицій, наданих Херсонським районним управлінням,   комунальним підприємством «Теплокомунгосп» Херсонського району здійснено відбір та транспортування проб питної води із артезіанських свердловин населених пунктів Зеленівка, Богданівка, Петрівка, Сонячне, Молодіжне для проведення  лабораторних досліджень  на санітарно-токсикологічний показник (вміст арсену). Згідно отриманих результатів досліджень  Миколаївської регіональної лабораторії Держпродспоживслужби,  вміст арсену в питній воді відповідає гігієнічним нормативам

Міське комунальне підприємство «ВУВКГ м. Херсона»  працює в штатному режимі.

Фахівцями було  проведено робочу зустріч з директором комунального  підприємства  «Хрещенівське» Бериславського району щодо належного контролю за станом питного водопостачання населених пунктів (с. Хрещенівка, с. Шевченківка, с.Петрівка). Обговорено питання  щодо водопостачання та проведення систематичного дослідження питної води на підконтрольній території.

На виконання   припису, комунальними підприємствами налагоджується зворотній зв’язок з Бериславським районним управлінням щодо надання результатів лабораторних досліджень питної води. КП «Високопільський Комунсервіс» Високопільської ТГ було досліджено  по 2 проби питної води.  Дослідження проводились КУП «Зеленодольський міський водоканал», Згідно отриманих висновків, відібрані зразки питної води за мікробіологічними показниками відповідають вимогам ДСанПіН  2.2.4-171 -10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною», а за фізико-хімічними показниками не відповідав нормативним вимогам 1 зразок(перевищено показники загальної жорсткості,  сухого залишку).

Проведена профілактична дезінфекція артезіанських свердловин та водопровідних мереж в с.Трифонівка та с. Нововасилівка Велико-олександрівської ТГ (Трифонівський СКГ «Світанок») Бериславського району.

Вжито заходів з інформування населення щодо профілактики інфекційних захворювань, ГКІ, отруєнь, у тому числі холери. Проведено роз’яснювальну роботу серед населення щодо небезпеки харчових отруєнь та виникнення інфекційних захворювань в результаті включення в раціон неякісних продуктів харчування та ймовірно забрудненої води.  Так, протягом останнього  тижня було  проведено 43 консультації громадян, надано 46 роз’яснень населенню щодо питного водопостачання,  розповсюджено 69 пам’яток для населення: «Дезінфекція шахтних колодязів»; «Дезінфекція, як один із основних заходів запобігання виникнення та розповсюдження інфекційних захворювань серед населення»; «Обережно! Водно-нітратна метгемоглобінемія!», «Якщо помешкання перебувало в зоні підтоплення» та інші.

Інформації про події та ситуації, що становлять загрозу життю і здоров’ю, санітарному та епідемічному благополуччю населення, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 21 серпня 2019 р. № 818 «Про затвердження Порядку надання інформації про події та ситуації, що становлять загрозу життю і здоров’ю, санітарному та епідемічному благополуччю населення» до Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області не надходило.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux