На Харківщині тривають моніторингові відвідування місць тимчасового розміщення внутрішньо переміщених осіб
опубліковано 09 травня 2023 року о 12:49

Фахівцями відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Богодухівського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області спільно з представниками органів місцевого самоврядування забезпечено проведення моніторингових відвідувань  місць тимчасового перебування людей на території Валківської громади. На початку повномасштабного вторгнення рф Валківщина прихистила понад 23 000 людей, які вимушені були покинути свої домівки,  близько 1500 з них – у місцях тимчасового розміщення. Нині  на території громади перебуває близько 21 000 вимушених переселенців, 207 людей, у тому числу 36 дітей, знаходяться у місцях тимчасового розміщення.

Під час проведення заходів основна увага приділяється умовам проживання. Наразі органами місцевого самоврядування забезпечені належні умови тимчасового перебування внутрішньо переміщених осіб. Житлові зони мають освітлення та вентиляцію, є ліжка, приліжкові тумбочки, стільці, постільна білизна, подушки, ковдри, матраци.

Приміщення для приготування та прийому їжі забезпечені необхідним приладдям: столовим та кухонним посудом, столами для приготування їжі й харчування, мікрохвильовими печами тощо. Для зберігання продуктів харчування наявне холодильне обладнання. Зберігання продуктів відповідає вимогам санітарного законодавства та законодавства у сфері безпечності й окремих показників якості харчових продуктів.

Водозабезпечення централізоване, для підігріву води використовуються електроводонагрівачі. Питна вода відповідає вимогам Державних санітарних норм та правил «Гігієнічні вимоги до води питної призначеної для споживання людиною» (ДСанПіН 2.2.4-171-10), затверджених наказом Міністерства охорони здоров’я України 12.05.2010 №400. На випадок відсутності централізованого водопостачання забезпечений запас бутильованої води для пиття та приготування їжі.

Обладнані вбиральні та душові, наявний запас рідкого мила, прального порошку, паперових рушників, засобів жіночої гігієни. Облаштовані місця для обробки рук антисептиками.

Санітарно-технічний стан приміщень для проживання задовільний, забезпечено проведення регулярного вологого прибирання кімнат із застосуванням дезінфікуючих та миючих засобів. Запас дезінфікуючих та миючих засобів достатній, зберігання упорядковане.

У разі необхідності мешканці можуть звернутися за медичною допомогою до сімейних лікарів Валківського центру первинної медико-санітарної допомоги.

Фахівці Богодухівського районного управління проводять бесіди з внутрішньо переміщеними особами з питань профілактики інфекційних хвороб та харчових отруєнь, у тому числі з профілактики гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-Co-V-2. Наголошується, що з настанням літнього тепла підвищується ризик виникнення гострих кишкових хвороб та харчових отруєнь, отже щоб запобігти виникненню спалахів захворювань, мешканцям рекомендовано й надалі дотримуватись правил особистої гігієни та правил і термінів зберігання харчових продуктів.

За результатами роботи, що проводиться стосовно профілактики інфекційних захворювань та харчових отруєнь,  випадків гострих кишкових хвороб та харчових отруєнь серед ВПО, за період з лютого 2022 року по теперішній час, у Валківській громаді не реєструвалось.

на малюнку -два ліжка в кімнаті
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux