На Івано-Франківщині проведено семінар-навчання з питань правил та вимог до застосування пестицидів
опубліковано 10 березня 2020 року о 10:40

Минулого тижня спеціалісти Калуського районного управління та управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області провели семінар-навчання на одному з підприємств щодо гігієни праці та регламенту дій при проведенні робіт, пов'язаних  із застосуванням пестицидів та агрохімікатів при вирощуванні сільськогосподарських культур.

У навчанні взяли участь спеціалісти та працівники сільгосппідприємства, які будуть безпосередньо зайняті на роботах при транспортуванні, зберіганні та застосуванні пестицидів та агрохімікатів.

У ході роботи до відома учасників було доведено вимоги чинного законодавства України щодо роботи з пестицидами та агрохімікатами, зокрема наголошено на допуску до роботи лише осіб, що пройшли медичний огляд, спеціальну підготовку та мають відповідні посвідчення, допуск  та наряд на виконання робіт  відповідно до “Порядку одержання допуску (посвідчення) на право роботи, пов'язаної з транспортуванням, зберіганням, застосуванням та торгівлею пестицидами і агрохімікатами” (затв. постановою Кабінету Міністрів України № 746 від 18.09.1995 р.).

До слухачів довели інформацію про вимоги до асортименту, кратність обробок,  тривалість роботи з пестицидами різних класів небезпеки, заборону допуску до роботи певних категорій  осіб, вимоги до погодних умов при проведенні обробок, попередження населення, власників суміжних сільськогосподарських угідь, пасічників, забезпечення працівників засобами індивідуального захисту  тощо.

В частині дотримання вимог санітарного законодавства присутнім було роз'яснення санітарні правила транспортування, зберігання та застосування пестицидів.  Було розкрито питання токсичності пестицидів, правила та умови їх використання, запобігання забруднення  продукції і кормів. Важливою для слухачів була інформація про запобігання отруєння пестицидами, самодопомогу та першу долікарську допомогу, розслідування отруєнь.

Спеціалістам господарства було наголошено на особливостях застосування пестицидів та агрохімікатів під час цвітіння медоносних рослин з метою забезпечення охорони бджіл від отруєнь та на дотримання суб'єктом  господарювання зон санітарного розриву від населених пунктів, тваринницьких ферм, водойм і місць відпочинку під час застосування пестицидів та агрохімікатів.

Адже чітке дотримання регламентів застосування пестицидів, виконання вимог санітарних правил - забезпечує не тільки захист рослин від шкідників, хвороб та бур'янів, але й охороняє здоров'я населення і довкілля.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux