На Херсонщині фахівці Держпродспоживслужби виявили небезпечні дитячі іграшки
опубліковано 02 січня 2020 року о 11:30

Протягом трьох кварталів 2019 року фахівці Управління захисту споживачів Головного управління Держпродспоживслужби у Херсонській області проводила планові перевірки дитячих ігор та іграшок з відбором зразків для проведення лабораторних досліджень на відповідність вимогам Закону України  «Про державний ринковий нагляд і контроль нехарчової продукції», Технічного регламенту безпечності іграшок, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 28.02.2018 року № 151.


У ході перевірок фахівці Служби відібрали 12 зразків дитячих іграшок, з яких 9 зразків (75%) за результатами експертизи (випробування), проведеного Державним підприємством «Укрметртестстандарт», не відповідали вимогам нормативних документів.


За результатами лабораторних випробувань також було встановлено, що деякі дитячі іграшки не відповідали Технічному регламенту безпечності іграшок, Технічному регламенту обмеження використання деяких небезпечних речовин в електричному та електронному обладнанні, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 10 березня 2017 року № 139, а саме:


-         Іграшка «Міксер», ТМ «LOL SURPRISE» (виробник Китай) за вмістом свинцю не відповідає вимогам Технічного регламенту обмеження використання деяких небезпечних речовин в електричному та електронному обладнанні, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 10 березня 2017 року № 139, а саме перевищення масової частки свинцю, мг/кг за результатами випробування: 168000, відповідно до нормативних документів: не більше 1000 (іграшка становить високий рівень загрози).


-         Іграшка «Пульт», ТМ «HOLA» (виробник Гонг Конг) не відповідає вимогам: пп. 19, 37, Технічного регламенту безпечності іграшок, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 28 лютого 2018 року № 151. На іграшці не зазначено найменування та адреса імпортера чи зареєстрованої торговельної марки.  Іграшка повинна мати попередження щодо передбачуваного використання іграшки, яке зумовлено її функцією, розміром та характеристиками. На етикетку прикріплену до пакування іграшки нанесене чітко видиме , розбірливе, зрозуміле та точне попередження. Попередженням повинні передувати слова «Увага» або «Попередження». Слово «Увага» або «Попередження» відсутні (іграшка становить високий рівень загрози). За маркованням не відповідає вимогам п. 7.1 EN 71-1:2014, ДСТУ EN 71-1:2016 (EN 71-1:2014, IDT) «Безпечність іграшок. Частина 1. Механічні та фізичні властивості». За вмістом свинцю не відповідає вимогам Технічного регламенту обмеження використання деяких небезпечних речовин в електричному та електронному обладнанні, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 10 березня 2017 року № 139, а саме масова частка свинцю не повинна перевищувати 1000 мг/кг, за результатами випробувань 35000 мг/кг.



Детальна інформація про дитячі іграшки, які становить серйозний ризик та/або не відповідають встановленим вимогам, розміщені на офіційному веб-сайті Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області (за посиланням)



До уваги споживачів



При покупці дитячих іграшок слід звертати увагу на маркування. На пакуванні має бути зазначено:


  • знак відповідності технічним регламентам;
  • товарний знак підприємства-виробника або його представника;
  • найменування та місцезнаходження виробника, імпортера;
  • позначення типу, номера партії, серійного номера чи моделі або іншого елемента, що дає змогу їх ідентифікувати;
  • попереджувальні написи із коротким поясненням небезпеки;
  • обов’язково додається інструкція з експлуатації, схема користування, які надруковані на упаковці, на окремому листі або у вигляді брошури. В інструкції, схемі по користуванню іграшками, іграми або на споживчій упаковці повинні бути вказані правила та види обробки іграшок - (миття, чищення, дезінфекція та їх утилізація в разі потреби).
  • графічний попереджувальний символ позначення віку у вигляді кола, в якому намальований контур обличчя та вказана вікова група.



Також звертайте увагу:


-         чи достатньо іграшка міцна, чи не має вона ушкоджень, чи міцно приєднані дрібні деталі;


-         чи безпечна конструкція іграшки: відсутність ріжучих країв, гострих кінців, вузьких отворів;


-         чи не перезнімається фарба, що покриває іграшку;


-         чи немає різкого і неприємного запаху;


-         чи відповідає іграшка віку дитини.


Якщо ви не знайшли маркування на іграшці, то такий товар краще не купувати. Особливо, коли іграшка має різкий запах та інші видимі дефекти.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux