На Донетччині через ботулізм помер чоловік
опубліковано 26 квітня 2017 року о 15:32

За інформацією Головного управління Держпроспоживслужби в Донецькій області, 22.04.2017 зареєстровано летальний випадок внаслідок захворювання на ботулізм 30- ти річного жителя с. Труженка Нікольського району Донецької області.

До Мангушської міськрайонної філії ДУ «ДОЛЦ МОЗ України» 21.04.2017р. о 10:30 надійшло екстрене повідомлення з Нікольської підстанції швидкої медичної допомоги про випадок харчової токсикоінфекції, інфекційно-токсичного шоку. Хворого із симптомами харчової токсикоінфекції 21.04.2017 о 09:50 було доставлено до відділення інтенсивної терапії Обласної лікарні інтенсивного лікування.


Захворювання проявилось 21.04.2017 раптово вночі, коли з’явився різкий біль у животі, блювота, пізніше приєдналося порушення зору (косоокість, двоїння). За медичною допомогою постраждалий звернувся вранці до фельдшера місцевого ФАПу, яка і викликала бригаду швидкої медичної допомоги Нікольської підстанції.


У ході проведення епідеміологічного розслідування встановлено, що 20.04.2017 р. о 11-30 хворий вживав ікру в’ялених карасів домашнього виготовлення (свіжа риба була придбана у невідомих осіб). Крім потерпілого, ікру риби більше ніхто із рідних не вживав. Вживання консервованих продуктів потерпілий також заперечив.


В Обласній лікарні інтенсивного лікування хворому був поставлений діагноз: «Побутове отруєння не ясного генезу, ботулізм?». Взято кров для біологічного аналізу та відправлено на дослідження до Запоріжського міського філіалу ДУ «Запоріжський ОЛЦ МОЗ України».


Із-за відсутності в лікарні протиботуліністичної сироватки хворому специфічна антитоксична сироватка не вводилась. Хворий помер 22.04.2017 о 22-55год.


У вогнищі інфекції триває санітарно-епідеміологічне розслідування. Причини та обставини виникнення захворювання з’ясовуються. Підозрюють, що цього разу ймовірним джерелом токсикоінфекції стала ікра в’ялених карасів домашнього виготовлення.
З метою уникнення захворювання на ботулізм серед населення Головне управління Держпродспоживслужби  у Донецькій області вкотре нагадує головні правила, яких треба дотримуватись, щоб убезпечити себе і своїх близьких від ботулізму.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux