Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини є самостійним структурним підрозділом Головного управління Держпродспоживслужби у Чернігівській області та виконує ряд покладених на нього завдань, серед яких дотримання законодавства у галузі бджільництва, реєстрація пасік та видача ветеринарно-санітарного паспорта пасіки, запобігання масового отруєння бджіл та інше.
Відповідно до Державного реєстру паспортів пасік на території Чернігівської області станом на 31 березня 2025 року в територіальних органах Держпродспоживслужби зареєстровано та паспортизовано 2080 пасік, у яких налічується 69330 бджолосім`я.
З метою контролю за епізоотичною ситуацією в бджільництві, відповідно до плану протиепізоотичних заходів, проведено по 242 досліджень на нозематоз, акарапідоз та варооз бджіл.
Спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області тримають на постійному контролі питання загибелі бджіл. У всіх громадах області створені постійно діючі комісії із встановлення факту отруєння бджіл.