На Чернігівщині пройшло онлайн-навчання на тему «Порядок дій при підозрі та підтвердженні діагнозу на грип птиці та хвороби Ньюкасла»
опубліковано 15 січня 2024 року о 14:19

12 січня у Головному управлінні Держпродспоживслужби в Чернігівській області пройшло навчання на тему «Порядок дій при підозрі та підтвердженні діагнозу на грип птиці та хвороби Ньюкасла». Участь у навчанні в режимі онлайн взяли державні інспектори та державні ветеринарні інспектори Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини, районних управлінь Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області, начальники та лікарі-епізоотологи державних лікарень ветеринарної медицини. Спікерами виступили фахівці Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини, директор Чернігівської регіональної лабораторії Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

Відкриваючи онлайн-навчання, начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області Юрій Павлішен зауважив, що епізоотична ситуація стоїть на постійному контролі фахівців області. Наразі на території Чернігівщини випадків підозри на захворювання та загибелі птиці від грипу птахів, хвороби Ньюкасла та інших інфекційних хвороб не зареєстровано. З метою збереження епізоотичної ситуації, фахівці повинні постійно тримати на контролі це питання, забезпечуючи посилення заходів контролю за реалізацією, перевезенням птиці. Також цьому сприятиме тісна співпраця з представниками Національної поліції та органами місцевого самоврядування.

Спеціалісти Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Головного управління Держпродспоживслужби інформували про епізоотичну ситуацію по грипу птиці в Україні, на Чернігівщині зокрема. Зазначили, що в області розроблений та затверджений План дій на випадок підозри на захворювання (загибелі) птиці. Звернули увагу на інші нормативно-правові акти, якими потрібно керуватися у разі виникнення підозри на захворювання та загибелі птиці від грипу і хвороби Ньюкасла. Спікери відмітили, що відбір зразків проводиться державними ветеринарними інспекторами (державними інспекторами) Держпродспоживслужби, засвідчується актом відбору зразків, що складається за формою, встановленою законодавством. Лабораторне дослідження (випробування) відібраних зразків проводиться у строки, передбачені відповідними методами (методиками) досліджень.

Директор Чернігівської регіональної лабораторії Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Сероштан Ірина проінформувала присутніх про порядок відбору зразків з метою проведення лабораторних досліджень. Вона детально зупинилася на правилах відбору проб, оформленні супровідних документів, транспортуванні біологічного матеріалу в разі підозри на захворювання птиці на грип та хворобі Ньюкасла. Також зупинилася на деяких аспектах щодо оформлення супровідних документів та вказала на окремі недоліки при заповненні Акта відбору біологічного матеріалу.

Навчання пройшло конструктивно, всі учасники мали змогу поставити питання, на були надані вичерпні роз’яснення.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux