Фахівці Держпродспоживслужби Чернігівської області ініціюють і беруть активну участь в обговореннях нового Санітарного регламенту, що почав діяти в закладах загальної середньої освіти з 1 січня 2021 року.
Зокрема, фахівці відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Чернігівського районного управління Держпродспоживслужби на базі відділу освіти Михайло-Коцюбинської селищної ради провели семінар для директорів закладів освіти щодо змін в організації харчування школярів відповідно до додатку 9 Санітарного регламенту. До відома керівників загальноосвітніх шкіл довели вимоги щодо організації харчування та забезпечення харчовими продуктами, які використовуються в закладах освіти, у тому числі перелік харчових продуктів, які заборонено реалізовувати у шкільних буфетах. Також роз’яснені вимоги Санітарного регламенту для закладів загальної середньої освіти стосовно вимог до облаштування території, медичного обслуговування, роботи з технічними засобами навчання тощо.
Зустріч проводилась у формі діалогу. Освітяни отримали вичерпні відповіді на свої запитання.
Про застосування нового Санітарного регламенту в закладах освіти йшлося і під час наради в Городнянському районі. На зібранні, що відбулося за участю представників місцевих засобів масової інформації, обговорювались вимоги до організації освітнього процесу, облаштування навчальних класів, кабінетів інформатики, фізкультурних зал, приміщень допоміжного та підсобного призначення, санітарних вузлів тощо, а також норми щодо повітряно-теплового режиму у школах, освітлення приміщень, рівнів шуму та вібрацій.
На нараді ухвалено рішення про створення комісії за участю представників територіального підрозділу Держпродспоживслужби для обстежень загальноосвітніх закладів на предмет дотримання ними вимог Санітарного регламенту.
А в Куликівському районі на нараді з керівниками шкіл і дитячих садків, крім санрегламенту, опрацьовано також методичні настанови щодо розробки, запровадження та використання в закладах освіти постійно діючих процедур, які базуються на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР).
На дотриманні вимог законодавства у сфері безпечності харчових продуктів, перевагах системи НАССР, а також застосуванні методичних рекомендацій під час здійснення закупівель харчових продуктів наголошувалось під час наради з директорами і працівниками харчоблоків закладів освіти Сосницького району. З-поміж іншого, фахівці територіального управління Держпродспоживслужби акцентували увагу присутніх на дотриманні санітарно-дезінфекційного режиму у школах і дитсадках під час карантину.