На Чернігівщині фахівці територіальних підрозділів Держпродспоживслужби надають місцевим освітянам роз’яснення щодо вимог нового Санітарного регламенту
опубліковано 03 лютого 2021 року о 12:55

Під час наради з  директорами навчальних закладів Березнянської ОТГ фахівці Менського управління Держпродспоживслужби  розповіли про порядок впровадження з 1 січня 2021 року Санітарного регламенту у закладах загальної середньої освіти.

Розроблений Міністерством охорони здоров’я України документ містить сучасні вимоги до організації освітнього процесу, роботи з технічними засобами навчання, вимоги до самих навчальних приміщень та їх обладнання, сучасних меблів-трансформерів, організації шкільного харчування, питного режиму учнів та навчально-виховного процесу для учнів з особливими освітніми потребами. Регламент визначає норми повітряно-теплового режиму у школі, освітлення приміщень, рівнів шуму та вібрацій, забрудненості повітря у класних приміщеннях, якості та безпечності води, що використовується у закладі.

У своїх виступах фахівці звернули увагу присутніх на нововведення, що  стосуються організації харчування учнів. Зокрема, йшлося про заборону продажу у шкільних буфетах та автоматах чіпсів, сухариків, попкорну, деяких солодощів, ковбасних і рибних продуктів промислового та кулінарного виробництва, інших харчових продуктів і виробів. Надано перелік та озвучено вимоги до продуктів, які дозволено використовувати і реалізовувати у шкільних буфетах, автоматах та готувати у харчоблоках закладів освіти.

Акцентувалась увага на безпечності харчових продуктів, у тому числі запровадженні у закладах освіти системи НАССР як важливого інструменту для контролю безпеки харчування, і адміністрація закладів зобов’язана постійно підтримувати функціонування принципів цієї системи.

Санітарний регламент визначає підвищення відповідальності засновника та керівника закладу освіти за дотримання викладених у ньому вимог.

А фахівці відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Чернігівського територіального підрозділу Держпродспоживслужби  провели семінар-нараду з керівниками та працівниками харчоблоків шкіл на базі відділу освіти Гончарівської селищної  ради. Йшлося, зокрема, про зміни в  організації харчування школярів згідно з додатком  №9 Санітарного регламенту.

До відома керівників закладів освіти доведені вимоги щодо організації харчування та харчових продуктів, які використовуються для харчування у загальноосвітніх школах, в тому числі вони були ознайомлені з переліком харчових продуктів, заборонених до реалізації у шкільних буфетах відповідно до додатку №10 Санітарного регламенту.

Також роз’яснені вимоги Санітарного регламенту  для закладів загальної середньої освіти стосовно облаштування території, організації освітнього процесу, медичного обслуговування, роботи з технічними засобами навчання тощо.

Загалом протягом січня фахівці Держпродспоживслужби організували і провели для освітянського загалу області понад півтора десятка семінарів щодо запровадження у школах нового Санітарного регламенту.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux