Під час наради з директорами навчальних закладів Березнянської ОТГ фахівці Менського управління Держпродспоживслужби розповіли про порядок впровадження з 1 січня 2021 року Санітарного регламенту у закладах загальної середньої освіти.
Розроблений Міністерством охорони здоров’я України документ містить сучасні вимоги до організації освітнього процесу, роботи з технічними засобами навчання, вимоги до самих навчальних приміщень та їх обладнання, сучасних меблів-трансформерів, організації шкільного харчування, питного режиму учнів та навчально-виховного процесу для учнів з особливими освітніми потребами. Регламент визначає норми повітряно-теплового режиму у школі, освітлення приміщень, рівнів шуму та вібрацій, забрудненості повітря у класних приміщеннях, якості та безпечності води, що використовується у закладі.
У своїх виступах фахівці звернули увагу присутніх на нововведення, що стосуються організації харчування учнів. Зокрема, йшлося про заборону продажу у шкільних буфетах та автоматах чіпсів, сухариків, попкорну, деяких солодощів, ковбасних і рибних продуктів промислового та кулінарного виробництва, інших харчових продуктів і виробів. Надано перелік та озвучено вимоги до продуктів, які дозволено використовувати і реалізовувати у шкільних буфетах, автоматах та готувати у харчоблоках закладів освіти.
Акцентувалась увага на безпечності харчових продуктів, у тому числі запровадженні у закладах освіти системи НАССР як важливого інструменту для контролю безпеки харчування, і адміністрація закладів зобов’язана постійно підтримувати функціонування принципів цієї системи.
Санітарний регламент визначає підвищення відповідальності засновника та керівника закладу освіти за дотримання викладених у ньому вимог.
А фахівці відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Чернігівського територіального підрозділу Держпродспоживслужби провели семінар-нараду з керівниками та працівниками харчоблоків шкіл на базі відділу освіти Гончарівської селищної ради. Йшлося, зокрема, про зміни в організації харчування школярів згідно з додатком №9 Санітарного регламенту.
До відома керівників закладів освіти доведені вимоги щодо організації харчування та харчових продуктів, які використовуються для харчування у загальноосвітніх школах, в тому числі вони були ознайомлені з переліком харчових продуктів, заборонених до реалізації у шкільних буфетах відповідно до додатку №10 Санітарного регламенту.
Також роз’яснені вимоги Санітарного регламенту для закладів загальної середньої освіти стосовно облаштування території, організації освітнього процесу, медичного обслуговування, роботи з технічними засобами навчання тощо.
Загалом протягом січня фахівці Держпродспоживслужби організували і провели для освітянського загалу області понад півтора десятка семінарів щодо запровадження у школах нового Санітарного регламенту.