На Черкащині зареєстровано випадок ботулізму
опубліковано 24 жовтня 2024 року о 17:25

23 жовтня до Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області від КНП «Черкаська міська інфекційна лікарня» надійшло повідомлення про випадок ботулізму. Захворів чоловік 1981 року народження, який вживав консервований паштет з качки домашнього приготування.

22.10.2024 зі скаргами на розлади шлунково-кишкового тракту хворий звернувся до приймального відділення КНП «Черкаська міська інфекційна лікарня» ЧМР, після консультації інфекціоніста госпіталізований у відділення анестезіології та інтенсивної терапії з підозрою на харчовий ботулізм.

Потерпілому введений гептавалентний ботулінічний антитоксин. Наразі хворий перебуває у стані середньої тяжкості та продовжує стаціонарне лікування.

Нагадуємо, ботулізм - важке інфекційне захворювання, що виникає через вживання продуктів, заражених токсинами. Отруєння ботулотоксином виникають від вживання консервованих грибів, копченої або в’яленої риби, м’ясних і ковбасних виробів, бобових консервів.

Основним шляхом передачі захворювання є харчовий.

У разі перших симптомів захворювання слід негайно звернутися до лікаря за медичною допомогою, так як зволікання може призвести до смерті.

Період появи перших ознак ботулізму може коливатися від 2 годин до 3 діб і більше, аж до 2 тижнів. Першою скаргою є порушення зору - поява туману (пелени) перед очима, розпливчастість контурів предметів, двоїння в очах. Порушення ковтання за рахунок парезу надгортанника і м’якого піднебіння приводить до того, що рідина потрапляє в трахею, а частково виливається через ніс. Хворому важко говорити (голос стає тихим, гугнявим або пропадає). Ознаки ураження шлунково - кишкової системи є короткочасними  (нудота, блювота, діарея), а потім - стадія парезу кишківника (здуття живота, закреп), ураження м’язів шиї та кінцівок.

Успіх в одужанні залежить від ранньої діагностики, правильного лікування, у більшості випадків - введення ботулінічного антитоксину.

Профілактикою захворювання є ретельне дотримання технологій домашнього консервування та виконання санітарно - гігієнічних вимог.

Пам’ятайте: хворобу легше попередити, ніж лікувати, за перших ознак захворювання негайно зверніться до медичних фахівців.

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux