До Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області надійшло повідомлення від КНП «Черкаська міська інфекційна лікарня» про випадок підозри на харчовий ботулізм у жителя м. Городище.
За наявною інформацією, потерпілий 16 березня вживав солоно-сушену рибу (плітка, окунь) з ікрою, власного виробництва. Уже наступного дня у нього з’явилися характерні симптоми: біль у животі, нудота, блювота, загальна слабкість.
Після звернення до екстреної медичної допомоги чоловіка госпіталізували до лікарні у м. Городище, а 18 березня, з діагнозом гострий панкреатит, ботулізм?, перевели до КНП «Черкаська міська інфекційна лікарня» для подальшого лікування.
Що таке ботулізм? Ботулізм – це важке токсикоінфекційне захворювання, спричинене ботулотоксином, який продукує бактерія Clostridium botulinum. Ця бактерія може розмножуватися в продуктах, що зберігаються без доступу кисню, зокрема в консервованих овочах, грибах, м’ясних виробах та в’яленій або солоній рибі.
Ботулотоксин є одним із найсильніших відомих природних токсинів і вражає нервову систему, викликаючи параліч м’язів, у тому числі дихальної мускулатури, що може призвести до летального наслідку без своєчасної медичної допомоги.
Як уникнути ботулізму? Щоб запобігти захворюванню, необхідно дотримуватися наступних правил:
При появі перших симптомів слід негайно звернутися за медичною допомогою.