На Черкащині зафіксовано випадки отруєння дітей дикорослими грибами

опубліковано 03 листопада 2025 року о 15:40

Головне управління Держпродспоживслужби в Черкаській області інформує, що на адресу установи надійшли повідомлення від комунального некомерційного підприємства «Звенигородська багатопрофільна лікарня інтенсивного лікування» та комунального некомерційного підприємства «Черкаська обласна дитяча лікарня Черкаської обласної ради» про зафіксовані випадки отруєння дикорослими грибами серед дітей.

Так, 31 жовтня 2025 року в Звенигородському районі троє дітей (2 роки, 11 та 14 років) під час сімейної вечері споживали попередньо відварені та посмажені дикорослі шампіньйони та гриби-зонтики. Постраждалих госпіталізовано після надання екстренної медичної допомоги до дитячого відділення КНП «Звенигородська багатопрофільна лікарня інтенсивного лікування». Стан дітей на теперішній час оцінюється як середньої важкості, наразі вони перебувають під наглядом лікарів та проходять відповідне лікування.

01.11.2025 до КНП «Черкаська обласна дитяча лікарня Черкаської обласної ради» відділення екстренної (невідкладної) медичної допомоги госпіталізовано дитину 10-ти років, яка 30.10.2025р. ввечері разом з дідусем та бабусею вживала смажені гриби, що назбирали в лісі.

Чому гриби можуть бути небезпечними для дітей?

Гриби в своєму складі мають велику кількість корисних речовин та мікроелементів: клітковина, білок, вітаміни А, С, групи В, K, а також органічні кислоти та фосфор. Майже всі складові мікроелементи містяться у шляпці грибів. Гриби мають ряд біологічних особливостей, однією з яких є наявність хітинової оболонки. Внаслідок цього вони характеризуються як досить важка їжа для кишково - шлункового тракту. Це одна з причин, через яку гриби не рекомендується вживати дітям, людям похилого віку, вагітним жінкам. До того ж, саме хітин не дає організму засвоювати інші поживні речовини, яких у грибах досить багато.

Гриби володіють неймовірно високою здатністю адсорбувати різні токсини і радіоактивні сполуки, вони вбирають в себе все що є навколо, наче губка і самі стають отруйними. Також отруєння можуть спричинити їстівні гриби, якщо вони старі, червиві та довго зберігалися після збирання, гриби, які мають двійників або змінилися внаслідок мутації (опеньки, білі гриби, печериці, підберезники).

Держпродспоживслужба вкотре нагадує що вживання грибів категорично протипоказано дітям, тому не давайте грибних страв дітям, вагітним та жінкам, що годують груддю, літнім людям, а також людям, що мають захворювання шлунково-кишкового тракту!

При підозрі, що погіршення стану дитини пов’язане з вживанням грибів (нудота, блювота, головний біль, галюцинації, біль у животі) потрібно ТЕРМІНОВО звернутися за медичною допомогою. Не займайтесь самолікуванням!

Шановні батьки! Бережіть власне життя і здоров’я ваших дітей!

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux