На Черкащині у цьому році зареєстровано другий випадок захворювання на ботулізм
опубліковано 17 квітня 2024 року о 17:09

Це трапилось у Черкаському районі: на ботулізм захворів житель села Свидівок після вживання риби домашнього приготування (тарань) з ікрою. Рибою пригостили родичі, які солили, сушили рибу в домашніх умовах. Вона зберігалася протягом місяця без холоду, в шафі. Симптоми отруєння у хворого проявилися після вживання зараженого продукту – нудота, пронос, багаторазова блювота, лікувався самостійно. За медичною допомогою чоловік звернувся лише на третій день після виникнення симптомів захворювання. Швидкою медичною хворого госпіталізовано до КНП «Черкаська обласна лікарня» з попереднім діагнозом: холецистит, панкреатит. У приймальному відділенні встановлено попередній діагноз – ботулізм. Потерпілого госпіталізовано та введено протиботулінічну сироватку. Наразі він перебуває на стаціонарному лікуванні з первинним діагнозом ботулізм, середньої важкості. 

Фахівцями Держпродспоживслужби проведено роз’яснювальну роботу з членами родини хворого щодо профілактики ботулізму, неприпустимості самолікування, важливість своєчасного звернення до найближчої лікувальної установи за медичною допомогою. Також направлено тематичний інформаційний матеріал для розміщення в місцевих друкованих виданнях та на сайтах територіальних громад Черкаського району.

Ситуація щодо захворювання перебуває на контролі Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області. Комплекс санітарно-гігієнічних та протиепідемічних заходів триває.

Профільні фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області наголошують:

ботулізм це небезпечна недуга, яка може призвести до летальних наслідків.

Пам’ятайте, що найкращий спосіб захистити своє здоров’я є утримання від вживання їжі, про якість якої споживачу достовірно невідомо.

За найменшої підозри на ботулізм негайно звертайтеся до лікаря. Госпіталізація є обов’язковою незалежно від тяжкості перебігу захворювання. Успіх лікування залежить від ранньої діагностики, правильного лікування, у більшості випадків – введення ботулінічного антитоксину.

Хворобі легше запобігти, ніж лікувати. Будь-яке отруєння не проходить безслідно.

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux