Понад півтисячі моніторингових перевірок соціально значущих об’єктів провели фахівці Держпродспоживслужби області спільно із представниками Національної поліції, із залученням засобів масової інформації упродовж минулого тижня. Перевіряли дотримання санітарних норм і правил, протиепідемічних заходів, визначених постановами Головного державного санітарного лікаря України.
На 178 з них (34,3 %) було виявлено порушення:
заклади громадського харчування – перевірено 60 об’єктів, у 29 (48,3 %) були виявлені порушення;
заклади продовольчої торгівлі – перевірено 294, у 109 з них виявлені порушення (37,1 %);
заклади непродовольчої торгівлі – 106, у 28 (26,4 %) були виявлені порушення;
перукарні та салони краси – 13, у 3 (23,1 %) були виявлені порушення;
заклади дошкільної освіти – 10, у 2 (20,0 %) виявлені порушення;
агропродовольчі ринки – 22, у 4 (18,2 %) були виявлені порушення;
інші об’єкти – 14, у 5 (37,7 %) виявлені порушення.
Найбільш характерні порушення: не дотримання дезінфекційного, маскового режиму, соціального дистанціювання, не організовано проведення температурного скринінгу працівників, не обладнані місця для обробки рук спиртовмісними антисептиками, не організовано централізований збір використаних засобів індивідуального захисту з подальшою утилізацією.
За наслідками проведених перевірок складено 52 протоколи про адміністративні правопорушення у сфері санітарного законодавства, керівникам підприємств, установ направлено 176 приписів, пропозицій щодо усунення виявлених порушень, на адресу органів влади, місцевого самоврядування, причетних управлінь, відомств, направлено 78 інформацій, до правоохоронних органів - 3. Також за ініціативи Держпродспоживслужби області проведено 14 засідань регіональної та місцевих комісій з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.