На Буковині зафіксовано випадок АЧС
опубліковано 10 червня 2024 року о 19:00

10 червня 2024 року на Буковині зареєстрований випадок африканської чуми свиней. Інфікований об’єкт – територія річки Прут в районі «Гарячого Урбану» м. Чернівці Чернівецького району», на якій виявлено 1 труп загинувшої свійської свині та 13 частин туш свиней.

09.06.2024р. в 12:00 годині Держпродспоживслужба в Чернівецькій області отримала повідомлення від Національної поліції про те, що на річці Прут невідома особа викинула туші свиней.

Оперативно мобільна група із спеціалістів Чернівецького районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області, Чернівецької дільниці ветеринарної медицини та Чернівецької регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби виїхала на місце знаходження свиней для проведення епізоотичного розслідування та відбору патматеріалу для проведення лабораторного дослідження на африканську чуму свиней в уповноваженій лабораторії Держпродспоживслужби.

Органами місцевого самоврядування визначено місце захоронення трупів тварин згідно Інструкції з профілактики та боротьби з африканською чумою свиней, поблизу місця виявлених частин м’яса туш, проведено їх спалювання, дезінфекцію та захоронення. Спеціалістами ветеринарної медицини проведено дезінфекції навколишньої території та транспорт (трактор) задіяний у виконанні заходів.

Згідно звіту про результати дослідження патологічного (біологічного) матеріалу №001251 від 10.06.2024, виданим Івано-Франківською регіональною державною лабораторією Держпродспоживслужби, у патматеріалі від свиней виявлено ДНК вірус африканської чуми свиней методом ПЛР-РЧ.

10.06.2024 проведено засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Чернівецькій міській раді та Чернівецькій районній військовій адміністрації, де на неблагополучний пункт накладено карантин. Визначені епізоотичний осередок – територія річки Прут, де виявлені свині, зони захисту (зона на території, яка безпосередньо межує з епізоотичним вогнищем радіусом, не менше 3 км): с.Буда, с.Магала, с.Остриця, с.Прут Магальська ОТГ, с.Остриця Острицьке ОТГ, м.Чернівці (Першотравневий район) та спостереження ( територія радіусом до 10 км від зовнішніх меж зони захисту): Чернівецька ТГ – м. Чернівці, с.Коровія; Боянська ТГ – с.Бояни, с.Припруття, с.Боянівка, с.Гай; Волоківська ТГ – с.Волока, с.Валя Кузьмін; Великокучурівська ТГ – с.Великій Кучурів, с.Годилів, с.Снячів; Горішньошерівецька ТГ – с.Задубрівка; Кам’янська ТГ – с.Кам’яна , с.Михальча, с.Заволока, с.Дубове, с.Спаська; Магальська ТГ – с.Рідківці; Мамаївська ТГ – с.Мамаївці, с.Стрілецький кут, с.Ногвий Киселів; Острицька ТГ – с.Луковиця, с.Цурень; Чагорська ТГ – с.Чагор, с.Молодія, с.Луковиця, с.Кут; Топорівська ТГ – с.Топорівці.

Затверджено План заходів з профілактики, недопущення розповсюдження та ліквідації африканської чуми свиней, згідно якого проводяться оздоровчі заходи.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux