На Буковині на весіллі отруїлося 37 осіб. Роботу закладу харчування призупинено
опубліковано 25 липня 2016 року о 17:09

За оперативними даними Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області станом на 25.07.2016 кількість постраждалих внаслідок спалаху гострої кишкової інфекції, який виник після святкування весілля 17-18 липня 2016 року в магазині – барі «Хмелів» в с.Карапчів Вижницького району Чернівецької області склала  37 осіб, у тому числі 5 дітей. За результатами лабораторних досліджень у чотирьох хворих виділено збудника  Salmonella enteritidis, решта досліджень триває.

З метою встановлення причин виникнення спалаху та його ліквідації працівниками Держпродспоживслужби проведено санітарно-епідеміологічне обстеження в осередку захворювання.

За результатами санітарно-епідеміологічного обстеження виявлено низку порушень вимог санітарного законодавства, а саме: відсутній погоджений асортиментний перелік дозволених для приготування страв, санітарно-технічний стан харчоблоку незадовільний, потребує проведення капітального ремонту, набор приміщень харчоблоку не відповідає вимогам, недостатня кількість холодильного обладнання, порушуються потоки чистої та використаної посуди, дезінфекційний режим, робочі столи на харчоблоці дерев`яні, не вкриті гігієнічним покриттям.

Власником прийнято рішення самостійно закрити заклад до усунення всіх виявлених недоліків.

Для лабораторних досліджень відібрано проби сировини, питну воду на бактеріологічне, фізико-хімічне, вірусологічне дослідження, змиви з об’єктів довкілля на харчоблоці та раптово обстежено на носійство патогенної та умовно-патогенної мікрофлори 3-х працівників закладу. За результатами лабораторних досліджень питна вода з джерела водопостачання закладу громадського харчування відповідає вимогам, при раптовому бактеріологічному обстеженні працівників закладу позитивних результатів не виявлено. У змивах із кухонного інвентарю харчоблоку в 4-х зразках (розділочні дошки «риба», «сирі овочі», «варене м`ясо», «гастрономія» виділено бактерії групи кишкової палички, що свідчить про недотримання санітарно-гігієнічного, протиепідемічного та дезінфекційного режиму на харчоблоці.  

Про реєстрацію спалаху та виявленні порушення вимог санітарного законодавства проінформовано правоохоронні органи.

Ситуація перебуває на контролі Держпродспоживслужби.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux