Одним з основних принципів європейської моделі контролю безпечності харчових продуктів є підхід «від лану до столу», який охоплює всі етапи виробництва та обігу продукції — від сільського господарства до кінцевого споживача. Важливим елементом цієї моделі є фітосанітарна безпека, що передбачає захист рослин від шкідливих організмів.
Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів активно працює над тим, щоб забезпечити належний рівень контролю та професіоналізму серед фітосанітарних інспекторів, які виконують важливу роль у виявленні і запобіганні поширенню регульованих шкідливих організмів.
Так, з 3 по 12 березня 2025 року в рамках ініціативи Голови Держпродспоживслужби Сергія Ткачука та під керівництвом першого заступника Голови Держпродспоживслужби Олега Осіяна відбулися навчання для державних фітосанітарних інспекторів України. Захід проводився на базі Державної установи «Волинська обласна фітосанітарна лабораторія». Основною метою цих навчань було підвищення професійної компетентності фітосанітарних інспекторів.
Важливим елементом програми стало ознайомлення інспекторів з ознаками ураження рослин та продуктів їх переробки регульованими шкідливими організмами. Лекції, що проводилися в рамках навчання, були спрямовані на те, щоб держслужбовці змогли виявити регульовані шкідливі організми, знаючи основні місця їх локалізації в об’єктах регулювання, країни поширення та характерні ознаки пошкодження комахами-шкідниками, симптоми ураження хворобами та фітогельмінтами.
Також, важливою частиною навчання стали практичні заняття, які проводили фахівці лабораторії. Державним фітосанітарним інспекторам надали можливість працювати з колекційним матеріалом та постійними мікропрепаратами, що дозволяє вивчати морфологічні особливості шкідливих організмів. Крім того, інспектори ознайомилися з шкідливими організмами, які вже були виявлені на території Волинської області, та провести їх ідентифікацію.
Окрім цього, особлива увага була приділена таким шкідникам, як середземноморська плодова муха, жовто-бурий мармуровий клоп, ясенева смарагдова вузькотіла златка, біла іржа хризантем та індійська сажка пшениці. Широке поширення даних регульованих шкідливих організмів на території України може завдати значних економічних збитків.
По завершенню теоретичних та практичних занять учасники навчання пройшли тестування, що дозволило перевірити засвоєні знання.
За дорученням Голови Держпродспоживслужби, керівника Відділу координації діяльності установ Держпродспоживслужби Алла Грищишена вручила державним фітосанітарним інспекторам сертифікати, що підтверджують рівень їх підготовки.
Це навчання є важливим кроком до підвищення ефективності роботи державних фітосанітарних інспекторів та є запорукою ефективного контролю за безпечністю харчових продуктів та захисту рослин від шкідливих організмів.