Головним управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області відповідно до статті 25 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» (далі – Закон) здійснюється державна реєстрація потужностей операторів ринку з виробництва та/або обігу харчових продуктів, на які не вимагається отримання експлуатаційного дозволу.
Порядок проведення державної реєстрації потужностей, який визначає процедуру державної реєстрації потужностей, які використовуються на будь-якій стадії виробництва та/або обігу харчових продуктів, затверджено наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 10.02.2016 №39, зі змінами згідно наказу № 142-22 від 21.01.2022 (далі-Порядок).
На даний час адміністративна послуга надається через центри адміністративних послуг в адміністративних центрах районів та містах обласного значення.
Державна реєстрація потужностей проводиться в територіальних органах Держпродспоживслужби за місцем знаходження потужностей, безкоштовно.
Протягом першого півріччя 2023 року на території Миколаївської області зареєстровано 471 потужностей, в тому числі заклади громадського харчування (кафе, ресторани, бари, піцерії, тощо), об’єкти роздрібної торгівлі харчовими продуктами (магазини, супермаркети, ларьки, тощо), потужності первинного виробництва харчових продуктів (земельні ділянки сільгоспугідь, пасіки, водойми з вирощування товарної риби, ферми з вирощування сільськогосподарських тварин, мисливські господарства).
Необхідно зауважити на тому, що одним із обов’язків операторів ринку, згідно частини 8, статті 20 Закону є заборона здійснення обігу харчових продуктів, отриманих з потужностей, що не пройшли державної реєстрації або не отримали експлуатаційного дозволу відповідно до цього Закону, та/або використовувати такі харчові продукти у виробництві інших харчових продуктів.