Моніторинг шкільного харчування на Кіровоградщині: безпека та здоров’я дітей

опубліковано 11 грудня 2025 року о 17:02

На виконання обласної програми реалізації Стратегії реформування системи шкільного харчування на період до 2027 року спеціалісти Держпродспоживслужби області проводять системний моніторинг організації харчування у закладах освіти.

Під час моніторингу контролюється дотримання вимог санітарного законодавства, а також проводиться широка інформаційно-просвітницька робота з працівниками закладів освіти щодо реформування шкільного харчування. Крім того, спеціалісти надають рекомендації та консультації персоналу їдалень (харчоблоків) щодо розширення та удосконалення меню відповідно до вимог чинного законодавства.

У межах реалізації Стратегії спеціалісти Держпродспоживслужби області спільно з представниками органів місцевого самоврядування здійснюють комісійні обстеження закладів освіти, у тому числі харчоблоків. Під час обстежень перевіряються матеріально-технічне забезпечення, організація харчування, дотримання санітарно-гігієнічних вимог в їдальнях (харчоблоках), погоджених з Держпродспоживслужбою примірних чотиритижневих сезонних меню, асортимент харчових продуктів та виконання норм харчування.

У листопаді обстежено 111 закладів освіти. У кожному другому закладі надавалися рекомендації керівникам органів управління освітою та закладів щодо організації харчування відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 24 березня 2021 року № 305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти» та вимог санітарного законодавства, зокрема щодо необхідності:

  • забезпечити виконання норм споживання за основними харчовими продуктами (овочі, фрукти, молочні продукти, м’ясо птиці);
  • забезпечити ведення обліково-звітної документації з організації харчування відповідно до встановлених вимог;
  • забезпечити проведення підрахунку виконання норм харчування;
  • забезпечити наявність щоденних меню-розкладів та технологічних карток на готові страви;
  • дотримуватися примірного чотиритижневого сезонного меню;
  • здійснювати заміну страв та продуктів харчування в межах затвердженого примірного чотиритижневого сезонного меню.

Системна робота Держпродспоживслужби області спрямована на забезпечення безпечного та якісного харчування у школах, профілактику харчових отруєнь, а також підвищення обізнаності щодо принципів здорового харчування серед учнів, батьків та працівників закладів освіти.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux