На виконання обласної програми реалізації Стратегії реформування системи шкільного харчування на період до 2027 року спеціалісти Держпродспоживслужби області проводять системний моніторинг організації харчування у закладах освіти.
Під час моніторингу контролюється дотримання вимог санітарного законодавства, а також проводиться широка інформаційно-просвітницька робота з працівниками закладів освіти щодо реформування шкільного харчування. Крім того, спеціалісти надають рекомендації та консультації персоналу їдалень (харчоблоків) щодо розширення та удосконалення меню відповідно до вимог чинного законодавства.
У межах реалізації Стратегії спеціалісти Держпродспоживслужби області спільно з представниками органів місцевого самоврядування здійснюють комісійні обстеження закладів освіти, у тому числі харчоблоків. Під час обстежень перевіряються матеріально-технічне забезпечення, організація харчування, дотримання санітарно-гігієнічних вимог в їдальнях (харчоблоках), погоджених з Держпродспоживслужбою примірних чотиритижневих сезонних меню, асортимент харчових продуктів та виконання норм харчування.
У листопаді обстежено 111 закладів освіти. У кожному другому закладі надавалися рекомендації керівникам органів управління освітою та закладів щодо організації харчування відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 24 березня 2021 року № 305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти» та вимог санітарного законодавства, зокрема щодо необхідності:
Системна робота Держпродспоживслужби області спрямована на забезпечення безпечного та якісного харчування у школах, профілактику харчових отруєнь, а також підвищення обізнаності щодо принципів здорового харчування серед учнів, батьків та працівників закладів освіти.



