Метрологія як складова якості медичних послуг - розповідає Держпродспоживслужба Одещини
опубліковано 05 квітня 2023 року о 17:47

Важливою сферою діяльності Головного управління є здійснення метрологічного нагляду з питань дотримання вимог Закону України «Про метрологію та метрологічну діяльність» та інших нормативно-правових актів у сфері законодавчо регульованої метрології. До об’єктів метрологічного нагляду належать законодавчо регульовані засоби вимірювальної техніки та кількість фасованого товару в упаковках. Але пріоритетом у діяльності є забезпечення єдності вимірювань та їх простежуваності у сфері надання медичних послуг. Адже лікар може призначити правильне лікування хворого лише за умови встановлення правильного діагнозу захворювання у пацієнта.

Загальновідомо, що часто-густо постановка достовірного діагнозу базується на попередніх клініко-діагностичних дослідженнях пацієнта, на вимірюванні параметрів функціонування його органів та систем. Саме тому велике значення у діагностиці приділяється забезпеченню надійних результатів вимірювань, точності досліджень фізіологічного стану людини. І тут на допомогу лікарям приходить метрологія – наука про вимірювання та їх застосування.

Точність вимірювань контролюється шляхом періодичного звіряння медичних засобів вимірювальної техніки з еталонами – засобами вимірювань найвищої точності та з атестованими стандартними зразками. У такий спосіб встановлюється простежуваність вимірювань до національних та міжнародних еталонів і гарантується, що за певний проміжок часу (міжповірочний період) похибка медичного приладу не вийде за встановлені межі. Тому що ціна такої похибки може бути дуже високою. Хибні покази медичного приладу або результату аналізу інколи можуть коштувати життя пацієнту.

Відділ метрологічного нагляду Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області приділяє належну увагу забезпеченню єдності вимірювань в медичних закладах області.

Так, у попередньому періоді до введення заборони на проведення перевірок у зв’язку з запровадженням на території України воєнного стану Головним управлінням здійснено метрологічний нагляд у 21 медичному закладі комунальної та приватної власності. Обревізовано 1 021 одиницю законодавчо регульованих засобів вимірювальної техніки. Виявлено 240 непридатних до застосування засобів вимірювальної техніки, які використовувались закладами при лікуванні пацієнтів, (тобто кожна 4-та одиниця). У зв’язку з чим державними метрологічними інспекторами видано приписи про усунення встановлених порушень законодавства у сфері метрології.

Тож пам’ятаємо, що повірка, метрологічна атестація, калібрування засобів вимірювальної техніки, контроль вихідних параметрів медичного обладнання, що використовується в медичних установах, є гарантією точності їх роботи і підтвердженням якості медичних послуг.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux