Державні лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи Кіровоградської області протягом І півріччя 2020 року провели 159 016 експертиз та 340 084 лабораторних дослідження на ринках. За результатами проведених досліджень до реалізації не допустили харчові продукти та сировину загальною вагою 3 тонни 961 кг. Серед них м’ясо і субпродукти, молочна продукція, риба, овочі та фрукти. Також до реалізації не допустили 28 080 яєць.
Під час проведення ветеринарно-санітарної експертизи на ринках виявлено 118 випадків інвазійних хвороб тварин (ехінококоз, фасціольоз, дикроцеліоз) та 67 випадків незаразних хвороб (аспірація легень). Відповідно м’ясо та субпродукти було направлено на утилізацію. Через незадовільні органолептичні показники утилізовано й рибу з прісноводних водоймищ (карась).
Овочі та фрукти не допустили до реалізації через підвищений вміст нітратів та незадовільні органолептичні показники. Молоко та молокопродукти мали підвищений рівень кислотності, ІІІ ступінь чистоти, гіркий присмак, а також реалізація у використаних пластикових пляшках, що є порушенням правил торгівлі. Встановлено, що частина молока була від хворих на мастит корів.
Працівники державних лабораторій ветеринарно-санітарної експертизи Держпродспоживслужби області та офіційні лікарі на підприємствах у межах своєї компетенції здійснюють державний ветеринарно-санітарний контроль і нагляд за виконанням вимог Ветеринарно-санітарних правил, випуском продукції тваринного і рослинного походження, безпечної у ветеринарно-санітарному відношенні.
Звертаємо увагу споживачів: продукція, що реалізується в місцях несанкціонованої торгівлі без дотримання належного температурного режиму, не проходить необхідних досліджень для контролю її безпечності. Вживання таких продуктів харчування може призвести до тяжких інфекційних захворювань та нашкодити здоров’ю.