Львівщина: забезпечення санітарно-епідемічного благополуччя у місцях колективного перебування
опубліковано 07 травня 2024 року о 16:03

Після початку повномасштабної війни вимушеними переселенцями стали більш ніж 8 млн. українців.

У Львівській області проживає значний відсоток внутрішньо переміщених осіб (ВПО). У пікові моменти весни – літа 2022 року  на території Львівщини  знаходилося більше 600 тис. внутрішніх мігрантів. У минулому році  ситуація в значній мірі стабілізувалася і  станом на початок травня місяця 2024 року, згідно офіційних даних Львівської обласної державної військової адміністрації, в області перебуває близько 225 199  ВПО, з них 61 902 діти.

Основною проблемою для ВПО залишається питання доступності житла, особливо соціального. Облаштування прихистків (шелтерів) для ВПО здійснює як держава, так і благодійні волонтерські організації.  Мешканців  забезпечують харчуванням, а також надається психологічна, юридична та медична підтримка.

Враховуючи те, що значна  кількість ВПО розміщена у місцях колективного перебування,  як правило державно-комунальної форми власності, це вимагає посиленої уваги щодо контролю за умовами їх проживання та харчування.

На виконання доручення заступника Секретаря Ради національної безпеки та оборони України від 11.04.2022 № 772/32-06/2-22 та відповідно до «Порядку проведення обстеження (моніторингу) в місцях тимчасового перебування внутрішньо переміщених осіб у зв’язку зі збройною агресією Російської Федерації» фахівці Головного управління Держпродспоживслужби у Львівській області (далі – Головне управління) протягом періоду воєнного стану, спільно з представниками органів місцевого самоврядування, Управління соціального захисту населення та ДУ «Львівський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України», постійно здійснюють моніторингові обстеження приміщень комунальної власності у місцях тимчасового перебування ВПО з питань наявності умов дотримання санітарно-гігієнічних та протиепідемічних заходів для їх безпечного перебування.

З метою недопущення виникнення спалахів гострих кишкових інфекцій,  харчових отруєнь та інших захворювань інфекційного та неінфекційного характеру в місцях перебування ВПО, значна увага приділяється стану  забезпечення водопостачанням приміщень, утриманню приміщень у належному санітарно-технічному стані, створенню умов для дотримання особистої гігієни.

У частині прихистків організована доставка готових кулінарних страв за рахунок кейтерингу, а також забезпечено постачання фасованої води питної промислового виробництва. Відповідно, фахівцями Головного управління здійснюється контроль щодо забезпечення постачання мешканців якісними та  безпечним продуктам харчування і водою питною.

Так, у 2023 році було зареєстровано 1 спалах гострої кишкової інфекції серед мешканців модульного містечка  для внутрішньо переміщених осіб у м.Львові, причиною якого стали порушення санітарно-гігієнічного режиму на виробництві (харчоблоці), де здійснювалося приготування кулінарних страв для мешканців прихистку та  вторинне інфікування готової продукції умовно-патогенними  та патогенними мікроорганізмами. Фахівцями Головного управління було  здійснено усі заходи щодо локалізації та ліквідації спалаху.

За період 2023 року прийнято участь у 285-ти моніторингових обстеженнях, виявлено порушення у 4-х пунктах (місцях) розміщення ВПО в частині незадовільного санітарно-технічного стану приміщень, неналежного утримання прилеглої  території, забезпечення не у повному обсязі умов для дотримання особистої гігієни для проживаючих осіб.  За результатами проведених обстежень  скеровано листи в органи місцевого самоврядування з пропозиціями щодо усунення виявлених недоліків. Протягом 2024 року здійснено 36 обстежень, порушень не виявлено.

У ході моніторингових  обстежень проводяться  превентивні бесіди  щодо дотримання мінімальних вимог забезпечення санітарно-епідемічного благополуччя під час облаштування місць тимчасового перебування ВПО.

Проводиться санітарно-освітня робота серед населення, у тому числі  серед ВПО.  Так, за період поточного року надано 46  рекомендацій  щодо режиму прибирання і дезінфекції приміщень, розповсюджено  142  пам’ятки, опубліковано 6 статтей у мас-медіа, проведено 2 виступи у місцевих засобах радіомовлення  щодо профілактики захворювання вірусним гепатитом А, гострими кишковими інфекціями та харчовими отруєннями.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux