Ліцензування медичних кабінетів є обов’язковою умовою роботи закладів освіти – повідомили фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області
опубліковано 29 вересня 2021 року о 17:30

Про це йшла мова на нараді з керівниками закладів загальної середньої та дошкільної освіти м. Кропивницький. На зібранні виступили фахівці Кропивницького управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області, які поінформували про необхідні умови для функціонування медичних кабінетів у навчальних закладах.

Санітарні регламенти для дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладів передбачають організацію медичного обслуговування вихованців як безпосередньо в закладі, так і укладання умов на надання таких послуг з суб’єктами медичної практики. Питання ліцензування медичних кабінетів закладів освіти також врегульовано постановою Кабміну від 02.03.2016 № 285 «Про затвердження Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з медичної практики». Зокрема п. 18 визначає: щоб забезпечити працівників та учнів медичною допомогою, заклад освіти може отримати ліцензію та відкрити на підставі наказу медичний кабінет без утворення закладу охорони здоров’я.

Медична допомога в закладах освіти повинна бути ліцензованою та відповідати всім критеріям – наголосили начальниця відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Кропивницького управління Держпродспоживслужби області Юлія Івановська та головний спеціаліст відділу Тамара Третяк. Доповідачі зазначили, що перед подачею документів на розгляд до органу ліцензування, заклад освіти має пройти санітарно-епідеміологічне обстеження на відповідність медичного кабінету вимогам санітарних норм і правил щодо здійснення медичної практики й отримати Акт санітарно-епідеміологічного обстеження, який видає територіальний орган Держпродспоживслужби.

У заяві для проведення санітарно-епідеміологічне обстеження приміщення обов’язково зазначається: предмет (обстеження приміщення та видача акта); назва приміщення; перелік медичних спеціальностей; адреса місця провадження медичної діяльності; мета здійснення медичної практики.

Для медичного обслуговування дітей заклад освіти виокремлює приміщення, які відповідають санітарно-гігієнічним вимогам, оснащені й забезпечені лікарськими засобами та виробами медичного призначення мають належні умови для роботи медичного персоналу. Ці приміщення формують медичний блок. У закладі освіти загального типу медичний блок передбачає наявність медичного кабінету й медичного ізолятора. Якщо дитячий заклад розрахований на невелику кількість дітей, можна облаштувати єдине приміщення. Приміщення медичного блоку розміщують на першому поверсі з орієнтацією вікон на південь і забезпечують холодним та гарячим водопостачанням, підключають до мереж каналізації, електропостачання.

Фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області звернули увагу керівників закладів на основні вимоги до медичного кабінету в закладі освіти, а саме: площа кабінету повинна бути не менше 16 м2; кабінет належно забезпечений теплопостачанням, освітленням, вентиляцією та каналізацією; обов’язкова наявність спеціальної підготовки медичних працівників.

У випадку відсутності у закладі освіти медичного працівника засновник укладає договір з закладом охорони здоров'я або фізичними особами-підприємцями, які провадять господарську діяльність з медичної практики (сестринська справа, педіатрія, сімейна медицина) про медичне обслуговування учнів.

Довідково. Ліцензія на медичну практику - обов’язковий дозвільний документ, який безстроково видається Міністерством охорони здоров’я суб’єктам господарювання за умови виконання ними усіх кваліфікаційних та організаційних вимог.

Згідно зі ст. 7 Закону України «Про ліцензування видів господарської діяльності» медична практика входить до переліку видів господарської діяльності, що підлягають ліцензуванню. Відповідно до ст. 17 Основ законодавства України про охорону здоров'я, провадження господарської діяльності в сфері охорони здоров’я, яка відповідно до закону підлягає ліцензуванню, дозволяється лише за наявності ліцензії.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux