Київська область: результати роботи відділу контролю за регульованими цінами за перші 9 місяців поточного року
опубліковано 17 жовтня 2022 року о 16:37

Відділом контролю за регульованими цінами Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області (далі – Відділ) за 3 квартали 2022 року було здійснено 69 заходів державного контролю за дотриманням вимог щодо формування, встановлення та застосування державних регульованих цін, з них 57 перевірок суб’єктів господарювання роздрібної торгівлі бензинами автомобільними та дизельним паливом, 10 перевірок підприємств щодо економічної обґрунтованості та дотримання вимог діючого законодавства при формуванні, встановленні та застосуванні тарифів на житлово-комунальні послуги та 2 перевірки суб’єктів господарювання, що провадять діяльність  на фармацевтичному ринку.

У 97,1 % перевірених суб’єктів господарювання виявлені порушення державної дисципліни цін.

За порушення державної дисципліни цін при роздрібній реалізації бензинів автомобільних та дизельного палива суб’єктам господарювання винесено 16 приписів та 48 рішень, якими зобов’язано здійснити декларування зміни роздрібних цін на пальне відповідно до вимог діючого законодавства та сплатити штрафні санкції в сумі 23,455 млн. грн. На керівників суб’єктів господарювання складено 27 протоколів про адміністративні правопорушення, згідно яких накладено на посадових осіб адміністративні штрафи на суму 62,05 тис. грн.

З метою усунення порушень у сфері житлово-комунальних послуг суб’єктам господарювання винесено 4 приписи та 4 рішення, якими зобов’язано привести тарифи на житлово-комунальні послуги до економічно обґрунтованого рівня і повернути необґрунтовано нараховану плату споживачам у сумі 1,320 млн. грн. шляхом здійснення перерахунків. За порушення вимог законодавства про ціни і ціноутворення та одержання необґрунтованої виручки у сфері житлово-комунальних послуг до суб’єктів господарювання застосовано адміністративно-господарські санкції (штраф) в сумі 320,17 тис. грн. На керівників суб’єктів господарювання складено 4 протоколи про адміністративні правопорушення, згідно яких накладено на посадових осіб адміністративні штрафи на суму 6,8 тис. грн.

За результатами проведення заходу державного контролю на фармацевтичному ринку суб’єкту господарювання за порушення порядку формування, встановлення та застосування регульованих цін на лікарські засоби надіслано рішення з вимогою сплатити штраф у розмірі 60,97 тис. грн.

З січня по вересень цього року суб’єктами господарювання у добровільному порядку сплачено до державного бюджету 588,78 тис. грн. штрафних санкцій. Керівниками суб’єктів господарювання на виконання постанов про адміністративні правопорушення добровільно сплачено 44,2 тис. грн. Споживачам житлово-комунальних послуг Київської області фактично повернуто 60,37 тис. грн.

Разом з тим, з метою оперативного реагування та забезпечення контролю за встановленням суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі цін на товари, що мають істотну соціальну значущість і товарів протиепідемічного призначення, перелік яких затверджено постановами КМУ від 22.04.2020 № 341 та від 06.03.2022 № 223 Відділом здійснюється щоденний моніторинг цін на такі товари.

Також, щомісячно Відділ продовжує проводити моніторинги застосування державних регульованих цін на лікарські засоби, які беруть участь в Урядовій програмі «Доступні ліки». Зокрема, аналізуються розміри граничних оптово-відпускних, закупівельних та фактичних роздрібних цін, а також розміри застосованих оптово-відпускних та торговельних (роздрібних) надбавок на лікарські засоби, які ввійшли до програми реімбурсації. Суб’єктам господарювання, у яких за результатами моніторингів були виявлені порушення, направлені листи-попередження з метою уникнення в подальшому завищення державних регульованих цін на лікарські засоби.

Головне управління Держпродспоживслужби в Київській області продовжує роботу щодо запобігання порушень в сфері ціноутворення та нагадує, що завищення цін в умовах воєнного стану є неприпустимим, а порушення законодавства про ціни і ціноутворення матиме наслідки у вигляді штрафів.



Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux