На Чернігівщині тривають обговорення питань покращення якості харчування школярів за участю фахівців Держпродспоживслужби.
Зокрема, представники Менського управління Держпродспоживслужби взяли участь у нараді з директорами загальноосвітніх шкіл Менської міської ради, де йшлося пропокращення якості харчуванняшколярів згідно з вимогами Санітарного регламенту, системи НАССР та гігієнічними вимогами до виробництва та обігу харчових продуктів на потужностях, розташованих у закладах загальної середньої освіти.
Під час зібрання було роз’яснено вимоги Наказу №2532 від 03.12.2020 «Про затвердження Гігієнічних вимог до виробництва та обігу харчових продуктів на потужностях, розташованих у закладах загальної середньої освіти» Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України.
Також обговорено питання щодо розширення вимог з організації харчування. Зокрема, це стосується доповнення переліку продуктів, які забороняється продавати у шкільних буфетах, визначення основних груп продуктів, що обов’язково мають бути в раціоні дитини, та вимог до цієї харчової продукції.
До прикладу, принаймні раз на тиждень для учнів має готуватися риба, а фрукти і ягоди повинні подаватися без додавання цукру та підсолоджувачів тощо.
Головним завданням залишається аналіз небезпек і здійснення контролю на всіх етапах приготування їжі, починаючи від приймання продуктів на склад і до моменту подачі готової страви.
НАССР у закладах освіти – важливий інструмент для контролю безпеки харчування, тож керівники закладів зобов’язані впроваджувати і постійно підтримувати функціонування принципівсистеми аналізу ризиків, небезпечних чинників і контролю критичних точок на шкільних харчоблоках.
Учасники наради обговорили деталі організації харчування у кожному закладі громади і напрацювали шляхи удосконалення цього процесу.