Харчування відіграє серйозну роль в питанні повноцінного розвитку і зростання дітей. Раціональний режим харчування, збалансованість раціону, дотримання санітарно-гігієнічного та санітарно-протиепідемічного режиму в закладах освіти є основними умовами для нормального росту і розвитку дітей, підвищення опірності дитячого організму до захворювань.
Тому питання контролю за організацією повноцінного, безпечного та якісного харчування дітей у дитячих навчальних закладах є пріоритетним у роботі Головного управління Держпродспоживслужби у Волинській області.
Протягом 2024 року спеціалістами Головного управління проведено 60 позапланових заходів державного нагляду (контролю) у сфері дотримання санітарного законодавства та 65 за дотриманням законодавства про харчові продукти у закладах загальної середньої освіти в частині організації харчування.
В ході перевірок відібрано:
З метою контролю дотримання вимог законодавства в ході організації харчування в закладах освіти області, а також проведення роз’яснювальної роботи в умовах впровадження реформи шкільного харчування, за ініціативою Головного управління спільно з представниками територіальних громад, протягом 2024 року проведено 302 вибіркові комісійні обстеження закладів загальної середньої освіти та закладів дошкільної освіти, які працювали в очному/змішаному режимі.
За підсумками здійсненої роботи керівникам закладів освіти надано 13 приписів про усунення порушень законодавства в частині організації харчування та надіслано 50 листів головам територіальних громад з висвітленням виявлених недоліків та пропозиціями вжиття відповідних заходів реагування.
Окрім цього, спеціалісти Держпродспоживслужби області у 2024 році розглянули 3379 примірних чотиритижневих сезонних меню для закладів освіти, з яких 175 (5%) – повернуто керівникам на доопрацювання.
Питання належної організації харчування дітей у закладах освіти і надалі залишається на контролі Головного управління Держпродспоживслужби у Волинській області.