Контроль за організацією харчування в закладах освіти Волинської області в 2024 році
опубліковано 28 січня 2025 року о 14:51

Харчування відіграє серйозну роль в питанні повноцінного розвитку і зростання дітей. Раціональний режим харчування, збалансованість раціону, дотримання санітарно-гігієнічного та санітарно-протиепідемічного режиму в закладах освіти є основними умовами для нормального росту і розвитку дітей, підвищення опірності дитячого організму до захворювань.

Тому питання контролю за організацією повноцінного, безпечного та якісного харчування дітей у дитячих навчальних закладах є пріоритетним у роботі Головного управління Держпродспоживслужби у Волинській області.

Протягом 2024 року спеціалістами Головного управління проведено 60 позапланових заходів державного нагляду (контролю) у сфері дотримання санітарного законодавства та 65 за дотриманням законодавства про харчові продукти у закладах загальної середньої освіти в частині організації харчування.

В ході перевірок відібрано: 

  • 123 зразків готових страв для дослідження на визначення енергетичної цінності, невідповідностей не виявлено;
  • 136  проб питної води для дослідження за мікробіологічними показниками, невідповідностей не виявлено;
  • 128 проб питної води для дослідження за санітарно-хімічними показниками, з них 13 (10 %) – не відповідали вимогам (перевищений вміст заліза);
  • 283 змиви з обладнання, одягу та рук працівників, з них у 7 (2,5 %) виявлено стафілокок та  бактерії групи кишкової палички;
  • 197 готових страв для мікробіологічних досліджень, невідповідностей не виявлено;
  • 59 зразків масла солодковершкового для визначення тригліцеридів рослинного походження, з них у 14 (24 %) зразках виявлено вміст  немолочних жирів;
  • 265 зразків овочів для визначення вмісту нітратів, перевищень не виявлено.

З метою контролю дотримання вимог законодавства в ході організації харчування в закладах освіти області, а також проведення роз’яснювальної роботи в умовах впровадження реформи шкільного харчування, за ініціативою Головного управління спільно з представниками територіальних громад, протягом 2024 року проведено 302 вибіркові комісійні обстеження закладів загальної середньої освіти та закладів дошкільної освіти, які працювали в очному/змішаному режимі.

За підсумками здійсненої роботи керівникам закладів освіти надано 13 приписів про усунення порушень законодавства в частині організації харчування та надіслано 50 листів головам територіальних громад з висвітленням виявлених недоліків та пропозиціями вжиття відповідних заходів реагування.

Окрім цього, спеціалісти Держпродспоживслужби області у 2024 році розглянули 3379 примірних чотиритижневих сезонних меню для закладів освіти, з яких 175 (5%) – повернуто керівникам на доопрацювання. 

Питання належної організації харчування дітей у закладах освіти і надалі залишається на контролі Головного управління Держпродспоживслужби у Волинській області.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux