Заступник Голови з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Сергій Захарін долучився до засідання колегії Головного управління Держпродспоживслужби в Закарпатській області. У засіданні, окрім членів колегії, взяли участь керівники районних управлінь Держпродспоживслужби, державних ветеринарних лікарень, лабораторій та їхніх філій, а також представники Державного підприємства «Агентство з ідентифікації та реєстрації тварин».
Порядок денний включав опрацювання широкого спектра актуальних питань щодо напрямів протидії ризикам біологічної природи на регіональному рівні. Зокрема, поглиблено проаналізовано стан реалізації протиепізоотичних заходів, виконання законодавства про ідентифікацію та реєстрацію тварин, результати моніторингових заходів за дотриманням санітарно-епідеміологічних вимог в закладах освіти та ін.
Сергій Захарін повідомив, що за дорученням Голови Держпродспоживслужби Сергія Ткачука здійснюється комплекс заходів, спрямованих на безумовне виконання законодавства у сферах ветеринарної медицини, безпечності харчових продуктів, карантину та захисту рослин, санітарно-епідемічного благополуччя. Важливим є питання про забезпечення вимог щодо простежуваності безпечності харчових продуктів, що можливо досягти лише на основі сумлінного виконання процедур з ідентифікації та реєстрації тварин. Здійснюються заходи щодо цифрової трансформації служби – розроблено проекти нормативно-правових актів для запуску платформи eFood, яка має об’єднати функціонал різних інформаційних систем.
Перший заступник начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Закарпатській області Іван Гуледза, який головував на засіданні колегії, акцентував увагу на необхідності опрацювання ключових біологічних викликів регіонального рівня. Доповідачі ретельно проаналізовали конкретні результати з виконання перспективних завдань і заходів (у тому числі у розрізі окремих районів та громад). За підсумками обговорення видано конкретні доручення, що спрямовані на безумовне виконання вимог чинного законодавства, доручень і завдань. Окрім того, учасники засідання в режимі дискусії обмінялися думками щодо подальших кроків з мінімізації впливу біологічних ризиків у регіоні.
Сергій Захарін також звернув увагу на актуальність проблеми своєчасної ідентифікації тварин (у першу чергу у господарствах юридичних осіб), а також доцільність посилення відповідної інформаційно-роз’яснювальної роботи.
«Працівники Держпродспоживслужби Закарпатської області працюють в нестандартних умовах. Зокрема, дається взнаки збільшення потоку громадян і вантажів, що створює додаткове навантаження на наявну інфраструктуру. Окрім того, через виявлення ящуру в деяких європейських країнах необхідно вживати посилені профілактичні заходи. Але не дивлячись на об’єктивні труднощі, в регіоні підтримується належний стан епізоотичного, фітосанітарного та санітарно-епідемічного благополуччя. Сумлінно виконуються плани щодо проведення моніторингових заходів в системі освіти, що є особливо актуальним напередодні початку нового навчального року. Колегія Головного управління Держпродспоживслужби в Закарпатській області визначила ключові напрями протидії ризикам біологічної природи на регіональному рівні, і я переконаний, що ці рішення будуть виконані», - зазначив Сергій Захарін.