Заступник Голови з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Сергій Захарін долучився до засідання колегії Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області. У засіданні, окрім членів колегії, взяли участь керівники районних управлінь Держпродспоживслужби, державних ветеринарних лікарень, лабораторій та їхніх філій, а також представники Державного підприємства «Агентство з ідентифікації та реєстрації тварин».
Порядок денний передбачав розгляд низки актуальних питань щодо мінімізації впливу біологічних ризиків: загроза масового розвитку та поширення сарани, а також визначення заходів, спрямованих на мінімізацію вказаного поширення, стан виконання законодавства про ідентифікацію та реєстрацію тварин, системна реалізація протиепізоотичних заходів та ін.
Сергій Захарін від імені керівництва передав колегам подяку за роботу в умовах надзвичайних безпекових загроз, за стійкість та незламність, а також ефективну роботу з протидії біологічним викликам, і повідомив, що за дорученням Голови Держпродспоживслужби Сергія Ткачука здійснюється комплекс заходів, спрямованих на безумовне виконання законодавства у сферах ветеринарної медицини, захисту, санітарно-епідемічного благополуччя та карантину рослин. У фокусі уваги – забезпечення вимог щодо простежуваності безпечності харчових продуктів, що можливо досягти лише на основі сумлінного виконання процедур з ідентифікації та реєстрації тварин. Продовжується розробка перспективних рішень щодо подальшої цифровізації всіх ключових управлінських процесів. Зокрема, здійснюється проектування нормативно-правових актів для запуску Єдиного порталу Держпродспоживслужби та платформи eFood, які об’єднають функціонал різних інформаційних систем.
Сергій Захарін звернув увагу на актуальність проблеми своєчасної ідентифікації тварин, у першу чергу у господарствах юридичних осіб. Зокрема, доцільно посилити інформаційно-роз’яснювальну роботу, а також гнучко застосовувати доступні інструменти державного впливу.
Під час засідання ретельно проаналізовано стан роботи з виконання перспективних завдань і заходів у розрізі районів та громад. За наслідками обговорення видано конкретні доручення, спрямовані на прискорення досягнення позитивних результатів.
Окрім того, учасники засідання в режимі дискусії обмінялися думками щодо перспективних шляхів виконання завдань та заходів з мінімізації впливу біологічних ризиків у регіоні.
«Працівники Держпродспоживслужби Дніпропетровської області працюють в умовах надзвичайних безпекових загроз. Не дивлячись на об’єктивні труднощі, підтримується належний стан епізоотичного, фітосанітарного та санітарно-епідемічного благополуччя на підконтрольній території. Зокрема, спостерігається прогрес у боротьбі із поширенням небезпечних інфекційних хвороб. Належним чином виконуються плани фітосанітарної роботи. Значно покращено роботу з ідентифікації та реєстрації тварин - як відомо, це є запорукою для виконання законодавства про простежуваність безпечності харчових продуктів. Тому я з великим задоволенням виконав доручення - передати колегам від імені керівництва Держпроспоживслужби подяку за сумлінне ставлення до службових обов’язків, відданість справі, стійкість і незламність. Одним із чинників високої результативності роботи є злагоджена співпраця з іншими органами влади на місцевому рівні, з депутатським корпусом, з обласною військовою адміністрацією», - зазначив Сергій Захарін.