Кіровоградщина: в Олександрійському районі зафіксовано африканську чуму свиней
опубліковано 18 вересня 2024 року о 15:47

До Олександрійського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області надійшло повідомлення про загибель свиней у підсобному господарстві Олександрійського геріатричного пансіонату зі спеціальним відділенням. Для проведення епізоотичного розслідування на місце події терміново виїхали спеціалісти Олександрійського районного управління та Олександрійської районної державної лікарні ветеринарної медицини.

Фахівці встановили, що в підсобному господарстві всього утримувалось 22 голови. Падіж тварин розпочався вранці 12 вересня, всього загинуло 10 голів. У деяких свиней спостерігались клінічні ознаки захворювання на АЧС (загальне пригнічення, важке дихання, погіршення апетиту, підвищена температура тіла 39,5 - 40,0°С), проте за лікувальною допомогою до державних установ ветеринарної медицини керівництво закладу не зверталось.

При дослідженні відібраних проб патологічного матеріалу в Кіровоградській регіональній державній лабораторії Держпродспоживслужби діагноз африканська чума свиней підтвердився.

Рішенням державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Олександрійській міській раді територію підсобного господарства Олександрійського геріатричного пансіонату з спеціальним відділенням оголошено епізоотичним вогнищем неблагополучного пункту з АЧС та встановлено карантин.

Також визначена зона захисту з радіусом 3 км, до якої віднесено мікрорайони міста Олександрії: Покровський, Центральний, 14-й, 15-й, Байдаківський, Південно-західний, Південно-східний, Новопилипівський та село Мартоіванівка Олександрійського району.

Мікрорайони Заводський, Північно-східний міста Олександрії, селище Олександрійське, села Головківка, Головківське, Звенигородка, Олександро-Степанівка Олександрійської міської територіальної громади, села Рожеве, Сургани, Мала Березівка, Приютівка, Андріївка, Степанівка, Войнівка Приютівської територіальної громади Олександрійського району ввійшли до 7 км зони спостереження (нагляду).

Наразі фахівці ветеринарної медицини проводять заходи, направлені на локалізацію та недопущення поширення інфекції. Відповідно до вимог Інструкції з профілактики та боротьби з АЧС тварини, які утримувалися на території підсобного господарства (в епізоотичному вогнищі), підлягають умертвінню безкровним методом, після чого проводиться їх спалювання. Приміщення, в яких утримувалися свині, знезаражують.

У зонах захисту та спостереження уточнюється кількість свинопоголів’я.

Ситуація знаходиться на контролі Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux