Кіровоградщина: тривають комісійні обстеження укриттів за участі фахівців Держпродспоживслужби області
опубліковано 14 серпня 2024 року о 09:28

З метою приведення до стану готовності об’єктів фонду захисних споруд цивільного захисту спеціалісти Держпродспоживслужби в Кіровоградській області залучаються до комісійних обстежень об’єктів захисних споруд цивільного захисту.

Насамперед при обстеженнях фахівці звертають увагу на облаштування та оснащення укриттів відповідно до вимог наказу Міністерства внутрішніх справ України від 09 липня 2018 року № 579 «Про затвердження вимог з питань використання та обліку фонду захисних споруд цивільного захисту».

Так, за поточний період 2024 року фахівці Держпродспоживслужби Кіровоградщини спільно з представниками органів місцевого самоврядування, ДСНС прийняли участь в обстежені 1937 об’єктів захисних споруд цивільного захисту в закладах освіти, підприємствах, організаціях, установах, об’єктах житлового фонду тощо.

За результатами таких обстежень у 13,3 % випадках (при 258 обстеженнях) балансоутримувачам укриттів, керівникам закладів освіти були надані рекомендації стосовно облаштування та оснащення даних об’єктів.

Зокрема, надавалися рекомендації щодо: проведення ремонтних робіт в укритті, забезпечення в достатній кількості обладнанням (стільцями, лавами, столами тощо), оснащення приладами для вимірювання температури та рівня вологості повітря, створення запасу питної води та харчових продуктів, придбання контейнерів для зберігання харчових продуктів, укомплектування медичних аптечок першої допомоги. Майже у кожному 3 укритті рекомендації щодо приведення їх до належного санітарно-технічного стану виконано.

Крім цього, при обстеженнях спеціалісти Держпродспоживслужби області у межах своєї компетенції та повноважень надають консультативно-методичну допомогу балансоутримувачам об’єктів фонду захисних споруд цивільного захисту, керівникам закладів щодо покращення умов із дотримання санітарно-гігієнічних вимог та протиепідемічних заходів, створення безпечних умов перебування в укритті, відповідності їх оснащення встановленим нормам для комфортного перебування всіх верств населення протягом певного часу, попередження захворювань, отруєнь під час їх експлуатації.

Звертаємо увагу балансоутримувачів, що відповідно до вимог чинного законодавства укриття мають бути належним чином оснащені системами забезпечення життєдіяльності, обладнанням для підтримки нормативного повітряно-теплового режиму та контролю за ним, засобами для надання невідкладної медичної допомоги, забезпечені умовами для дотримання особистої гігієни, місцями для сидіння (лежання), питною водою (із розрахунку 2 л на добу на одну особу, яка підлягає укриттю) та технічною водою (за відсутності централізованого водопостачання), контейнерами для зберігання продуктів харчування, виносними баками, що щільно закриваються, для нечистот (для неканалізованих будівель і споруд), розміщених у спеціально призначених для цього приміщеннях, штучним освітленням, засобами та інвентарем для прибирання та підтримки належного санітарно-гігієнічного стану приміщень тощо. Обладнання найпростіших укриттів має забезпечувати можливість безперервного перебування в них населення упродовж не менше 48 годин.

Наразі комісійні перевірки об’єктів захисних споруд цивільного захисту в закладах освіти, підприємствах, організаціях, установах, об’єктах житлового фонду тривають.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux