Кіровоградщина: співпраця Держпродспоживслужби із закладами освіти – запорука здоров’я дітей
опубліковано 09 вересня 2024 року о 12:39

Спеціалісти Держпродспоживслужби в Кіровоградській області - начальник управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Галина Сабадаш та начальник управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Руслан Крайносвіт взяли участь у нараді з питань проходження медичних оглядів працівниками закладів освіти та проведення гігієнічного навчання для працівників харчоблоків. Захід, організований департаментом освіти і науки Кіровоградської ОВА, відбувся за участі керівників органів управління освіти, представників міських, селищних та сільських рад, директорів закладів загальної середньої освіти, професійно-технічної та фахової передвищої освіти області, а також медичних працівників навчальних закладів.

Галина Сабадаш проінформувала присутніх, що проходження обов'язкових профілактичних медичних оглядів, зокрема працівниками закладів освіти, визначено вимогами законів України «Про захист населення від інфекційних хвороб» та «Про систему громадського здоров’я». Щорічний медогляд для всіх працівників освітніх закладів залишається обов’язковим, незважаючи на воєнний стан.

Наразі обов'язкові профілактичні медичні огляди працівники освіти проходять відповідно до наказу Міністерства охорони здоров’я України від 23 липня 2002 року № 280 «Щодо організації проведення обов'язкових профілактичних медичних оглядів працівників окремих професій, виробництв і організацій, діяльність яких пов'язана з обслуговуванням населення і може призвести до поширення інфекційних хвороб». Ним затверджено перелік необхідних обстежень лікарів-спеціалістів, видів клінічних, лабораторних та інших досліджень, що необхідні для проведення обов'язкових медичних оглядів, та періодичність їх проведення.

З 01 жовтня 2024 року набирає чинності наказ Міністерства охорони здоров’я України від 08 листопада 2023 року № 1925 «Про внесення змін до наказу Міністерства охорони здоров’я України від 23 липня 2002 року № 280». Нормативний документ визначає нові вимоги при проходженні медичних оглядів, зокрема: особиста медична книжка (Форма № 1-ОМК) буде видаватися особі у разі відсутності протипоказань для зайняття відповідним видом діяльності та наявності обов’язкових профілактичних щеплень, до списку необхідних лікарів-спеціалістів додано лікаря-психіатра, бактеріологічні дослідження стануть обов'язковими лише для працівників, які працюють у сфері виготовлення та реалізації продуктів харчування тощо.

Руслан Крайносвіт наголосив на важливості правильного розуміння та застосування принципів НАССР для забезпечення безпечного харчування. Відтак важливо дотримуватись Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» та наказу Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України від 01 грудня 2020 року № 2489 «Про внесення змін до Методичних настанов щодо розроблення, запровадження та використання постійно діючих процедур, які базуються на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках в закладах освіти».

Зокрема передбачено проведення навчання працівників харчоблоків, які здійснюють поводження із харчовими продуктами (їх виробництво, зберігання, транспортування).

Серед питань, які можуть розглядатися: гігієна персоналу (особиста гігієна, миття рук), правила прибирання (очищення, миття, дезінфекція поверхонь, виробничих та допоміжних приміщень), поводження з харчовими продуктами та готовими стравами (приймання, зберігання, технологічні вимоги до приготування), контроль шкідників (дотримання профілактичних, дератизаційних заходів), вимоги до управління відходами тощо.

Підтвердженням проведення навчання з гігієнічних вимог до виробництва та обігу харчових продуктів є внесення відомостей до протоколу навчання персоналу з підписами учасників.

Однак найголовніше – це дотримання вимог до безпечності та якості харчових продуктів з метою унеможливлення перехресного забруднення під час організації харчування дітей.

Завдяки співпраці закладів освіти з контролюючими органами, зокрема Держпродспоживслужбою Кіровоградщини, забезпечується здоров’я всіх учасників навчального процесу, реалізується право дітей на безпечні умови перебування в закладах освіти та якісне харчування.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux