Головне управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області є одним із виконавців обласної програми реалізації Стратегії реформування системи шкільного харчування на період до 2027 року та Плану заходів з її реалізації у 2024 році, затвердженого розпорядженням начальника Кіровоградської обласної військової адміністрації.
З метою системного контролю за дотриманням санітарних норм закладами освіти та організацією харчування спеціалісти Держпродспоживслужби області спільно з представниками органів місцевого самоврядування, керівниками органів управління освітою міських, селищних, сільських рад та за участі керівників закладів освіти в минулому році здійснили обстеження 393 закладів загальної середньої освіти Кіровоградщини.
Із загальної кількості обстежених закладів у 226 (57,5 %) виявлені порушення у сфері санітарного законодавства, санітарного та епідемічного благополуччя населення. Для усунення виявлених недоліків керівникам органів управління освітою міських, селищних та сільських рад, керівникам закладів освіти надавались рекомендації щодо організації харчування відповідно до вимог постанови Кабінету Міністрів України від 24 березня 2021 року № 305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку», вимог санітарного законодавства та законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів.
У 29 закладах загальної середньої освіти харчоблоки не відповідають санітарним вимогам за набором приміщень, площами та оздобленням виробничих приміщень, 8 харчоблоків працюють на привозній воді.
Під час обстежень закладів освіти з організації харчування спеціалісти Держпродспоживслужби області перевіряли наявність технологічних карток на готові страви та меню-розклади на приготування страв. Також фахівцями здійснювався контроль за дотриманням норм харчування, формуванням (оновленням) картотеки страв, переліком харчових продуктів, призначених для харчування дітей в їдальнях та буфетах закладів освіти. Зверталась увага на висвітлення інформації про шкільне харчування (меню їдальні та асортимент буфету, інформація про наявність у складі готової страви/виробу алергену або непереносимої речовини, яка обов’язково повинна зазначатися в меню закладу освіти, на відведеному для цього стенді, доступному для здобувачів освіти та їх батьків, на вебсайтах закладів освіти).
За результатами обстежень керівники закладів освіти та відповідальні особи за харчування невідкладно вживали заходи щодо усунення виявлених недоліків та забезпечували дотримання чинного законодавства у сфері санітарного законодавства, санітарного та епідемічного благополуччя населення. Завдяки цьому в закладах освіти не реєструвались групові випадки та спалахи інфекційних захворювань пов’язаних з організацією харчування.
Задля забезпечення різноманітного, збалансованого та якісного харчування в закладах освіти спеціалісти Держпродспоживслужби області за 2024 рік розглянули 1066 примірних чотиритижневих сезонних меню для закладів загальної середньої освіти.
Із загальної кількості меню, наданих на погодження Держпродспоживслужби Кіровоградщини, 90 (8,4 %) повернуто керівникам закладів загальної середньої освіти на доопрацювання.
Станом на 01 січня 2025 року у всіх закладах освіти, де організоване гаряче харчування, погоджене примірне чотиритижневе сезонне меню. Погоджений асортимент мають і буфети, що працюють у закладах загальної середньої освіти.
Для забезпечення санітарно-епідемічного благополуччя населення, попередження виникнення спалахів гострих кишкових інфекцій та створення безпечного і здорового освітнього середовища, зокрема в рамках здійснення контролю за організацією харчування фахівцями Держпродспоживслужби області під час комісійних обстежень проаналізовано в закладах загальної середньої освіти 743 меню-розклади на приготування страв. Під час складання меню-розкладів у 7,0 % виявлено порушення.
За результатами обстежень проведено 292 організаційних заходів (наради, семінари, круглі столи), де висвітлені питання щодо практичного ведення документації з організації харчування, складання примірного чотиритижневого сезонного меню та асортименту буфету відповідно до Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24 березня 2021 року № 305 та додатку 9 Санітарного регламенту для закладів загальної середньої освіти. Також фахівці Держподспоживслужби області взяли участь у 28 засіданнях місцевих комісій з питань ТЕБ та НС.
Робота в напрямку реформування системи шкільного харчування триває.