В рамках контролю за станом організації харчування вихованців закладів освіти Новгородківської громади Кіровоградської області відбулася низка зустрічей фахівців Кропивницького районного управління Держпродспоживслужби в області з представниками органів влади та навчальних закладів. Зокрема пройшла нарада з головою Новгородківської селищної ради та начальником відділу освіти. Окремо відбулося засідання комісії та виробничі наради з працівниками закладів освіти й відповідальними особами за організацію харчування.
Головні спеціалісти відділу державного нагляду у сфері санітарного законодавства Кропивницького районного управління Держпродспоживслужби Кіровоградщини Наталія Краснюк та Любов Чугуй у своїх виступах звернули увагу на норми й вимоги санітарних регламентів для дошкільних навчальних закладів та закладів загальної середньої освіти, санітарно-гігієнічних вимог до харчоблоків та їдалень, забезпечення закладів освіти якісною питною водою, поліпшення матеріально-технічної бази харчоблоків.
Доповідачі детально зупинилися на вимогах до складання примірного чотиритижневого меню на весняний сезон, забезпечення виконання норм споживання основних груп харчових продуктів на сніданок, обід та вечерю у закладах дошкільної освіти та для організації одноразового харчування в закладах загальної середньої освіти, в тому числі: по щоденному забезпеченню дітей овочами та фруктами, аналізі проведених перевірок харчоблоків закладів освіти з питань дотримання санітарного законодавства, виконанні вимог санітарних регламентів для дошкільних навчальних закладів та для закладів загальної середньої освіти з метою уникнення харчових отруєнь, профілактики захворювань в ході приготування та реалізації харчової продукції, переліку харчових продуктів, які заборонено реалізувати в шкільних буфетах та торговельних апаратах, розміщених у закладах освіти.
В ході спілкування присутні відзначили позитивне вирішення проблемних питань згідно з наданими Держпродспоживслужбою пропозиціями. Так в ліцеї Новгородківської селищної ради встановили прилад для очищення води, ефективність якої підтверджена лабораторними дослідженнями, а на харчоблоці ПТУ № 36 в смт. Новгородка - виробничу вентиляційну систему.
З важливих питань при організації навчально-виховного процесу залишається дотримання протиепідемічних і карантинних заходів, виконання вимог постанов Головного державного санітарного лікаря України № 1 від 28 листопада 2022 року «Про затвердження протиепідемічних заходів у закладах освіти на період карантину у зв'язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)» та № 8 від 25 серпня 2021 року «Про затвердження протиепідемічних заходів у закладах дошкільної освіти на період карантину у зв'язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)». На цьому наголосили фахівці при спілкуванні з керівниками закладів освіти.