Хмельниччина: контроль за використанням зразків насіння і садивного матеріалу сортів рослин призначених для селекційних, дослідних робіт та експонування
опубліковано 10 вересня 2024 року о 15:24

Щорічно на територію України ввозиться значна кількість зразків насіння та садивного матеріалу сортів, які не занесені до Державного реєстру сортів рослин, придатних для поширення в Україні  з метою проведення селекційних, дослідних робіт і експонування.

Порядок їх використання в Україні регулюється Постановою Кабінету Міністрів України від 25 серпня 2023 р. № 917 «Про затвердження Порядку видачі або відмови у видачі, переоформлення, анулювання підтвердження на ввезення в Україну та вивезення з України зразків насіння і садивного матеріалу сортів рослин та контролю за їх використанням і визнання такою, що втратила чинність, постанови Кабінету Міністрів України від 5 жовтня 2016 р. № 691»

Відповідно до вимог зазначеної постанови інспекторами відділу контролю в сфері насінництва та розсадництва управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області здійснюється контроль за використанням зразків на території Хмельницької області.

Так, протягом 2024 року спеціалістами відділу оглянуто посіви та складено акти про використання близько 19,3 тис. зразків насіння і садивного матеріалу сортів рослин, не внесених до Державного реєстру сортів рослин, придатних для поширення в Україні масою понад 2,2 тонни, які ввезені в Україну для селекційних, дослідних робіт і експонування 11 суб’єктами господарювання.

Загальна площа обстежених посівів склала близько 164 га. В розрізі культур, найбільші площі займають посіви кукурудзи – 42,7 га, соняшнику 35,9 га, ріпаку ярого – 23 га, озимого ріпаку – 56,1. Значно менші ділянки займають посіви капусти білоголової – 3,4 га, сої – 1,6 га, огірка – 0,7 га, озимої пшениці – 0,6 га, озимого ячменю – 0,2 га, озимого жита займають – 0,1 га насадження картоплі - 0,02 га.

Зокрема, під час здійснення контролю за використанням зразків насіння і садивного матеріалу, спеціалісти відділу було звернуто увагу представників суб’єктів господарювання на заборону використання урожаю з обстежених площ для посіву, крім випадків його використання для селекційних і дослідних робіт.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux