Хмельниччина: фітосанітарний стан сільськогосподарських угідь за результатами осінніх обстежень та ґрунтових розкопок
опубліковано 17 жовтня 2024 року о 16:58

Щорічно у вересні-жовтні спеціалісти управління фітосанітарної безпеки разом з агрономами агроформувань, фермерами проводять осінні обстеження сільськогосподарських угідь у сфері захисту рослин на встановлення зимуючого запасу шкідливих організмів, прогнозу їх поширення та визначення обсягів захисних заходів в наступному році. Вже є деякі обрахунки щодо обстежень.

Дротяники і несправжні дротяники заселяють 51,4 % обстеженої площі в чисельності 0,7-1,0 екз. м2, що дещо більше по заселеності і на рівні по чисельності, ніж в попередньому році. Осередки підвищеної чисельності виявлені в Шепетівському районі.

Личинки травневих та червневих хрущів за матеріалами осінніх обстежень виявлені на 79 % обстежених площах в чисельності 1,1 екз. м2, що більше минулого року по заселеності та на рівні по чисельності. Підвищена чисельність шкідника виявлена в Шепетівському, Хмельницькому районах.

Гусениці підгризаючих совок при обстеженні виявленні на площі 67 % обстежених площ за чисельності 0,8-2 екз. м2, що менше по заселеності та на рівні по чисельності, ніж в попередньому році. В посівах озимини врожаю 2025 року шкідника виявили на 68 % обстеженої площі за чисельністю 0,6екз. м2, що більше по заселеності, ніж в попередньому році. Найбільше шкідника виявлено в Кам’янець-Подільському та Хмельницькому районах.

Личинки хлібної жужелицібули виявлені на 46 % обстежених площах за чисельності 0,9 екз. м2, що більше минулого року. Осередки підвищеної чисельності виявлені в Шепетівському районі.

Личинки хлібних жуків виявлені на 9 % обстежених площах за середньою чисельністю 0,8 екз. м2, що дещо більше минулого року.

За даними осінніх обстежень лялечки капустяної совки виявлені на 10,5 % обстежених площах за середньою чисельністю 0,7 екз. м2, що більше по заселеності та чисельності з минулим роком. 

Ґрунтові шкідники були поширені в усіх районах області, шкідливість їх була помірною, це пов’язано із недостатнім та нестійким зволоженням ґрунту. В період вегетаціїї сільськогосподарських рослин ґрунтові шкідники пошкодили 3-14 % рослин, в приватному секторі 13-18 % рослин.

Враховуючи значний зимуючий запас ґрунтових шкідників в поточному році та за умов доброї перезимівлі існує помірна загроза шкідливості вищезгаданих шкідників в посівах зернових, просапних, технічних, овочевих культур. Тому необхідно провести обов’язково весняні контрольні обстеження, для своєчасного захисту сільськогосподарських рослин. 

Вибірково обстежувались посіви озимих зернових культур, ріпаку, багаторічних трав, плодових насаджень, лісосмуги та інші місця зимівлі  шкідливих організмів. Заселення шкідливих організмів знаходяться в допороговій чисельності та є цілком контрольованими.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux