Хмельниччина: фахівці Держпродспоживслужби провели семінар-навчання для працівників гіпермаркету «Епіцентр К»
опубліковано 30 червня 2023 року о 11:30

З метою підвищення рівня торговельного обслуговування та запобігання порушень чинного законодавства фахівцями управління захисту прав споживачів та контролю за регульованими цінами Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області проведено семінар-навчання для працівників гіпермаркету «Епіцентр К». 

В ході проведення навчання працівників торговельного закладу було ознайомлено з вимогами та змінами в законодавстві України під час дії воєнного стану.

На особливостях здійснення державного ринкового нагляду та вимогах щодо оформлення маркування на товарах та супровідних документах до них зосередила увагу заступниця начальниці управління – начальниця відділу ринкового та метрологічного нагляду Ольга Баюк. 

Були доведені основні вимоги законодавства у сфері ринкового нагляду, зокрема: дотримання вимог технічних регламентів електричного обладнання, мийних засобів та безпечності іграшок. 

Начальниця відділу контролю у сфері торгівлі, робіт і послуг Оксана Калініченко розповіла про нововведення, які будуть впроваджені законом №6134 «Про захист прав споживачів», а саме: 

  • як контролюючі органи матимуть можливість закривати онлайн-магазини, які приховують інформацію про товар;
  • з’являться Асоціації покупців, а спори між покупцем та продавцем можна буде вирішувати за допомогою спеціальних комісій без звернення до суду;
  • створення рівних умов для електронної торгівлі та чесної конкуренції;
  • визначення електронного торговельного майданчика (маркетплейсу), електронного сервісу порівняння продукції (прайс-агрегатора).

В ході заходу було обговорено приклади звернень громадян щодо повернення продавцям товарів, які не підійшли споживачам за розмірами, формою, дизайном та ті, які вийшли з ладу під час гарантійного терміну експлуатації. Крім того, надано роз’яснення, як діяти в нетипових ситуаціях, особливо при виникненні конфліктних ситуацій між продавцем та споживачем, пошкодженні товару споживачами.

Про заходи з попередження та зменшення вживання тютюнових виробів, наслідки цієї шкідливої звички для здоров’я населення розповіла завідувачка сектору контролю за рекламою, дотриманням антитютюнового законодавства та пробірного контролю Наталія Гадай. Окремо доповідачка зупинилася на визначенні громадських місць, де заборонено куріння, та на штрафних санкціях, які передбачені за порушення вимог Закону України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров'я населення».

Продемонстровано відеоролики на тему: «Дотримуйся бездимного законодавства».

Зокрема, було наголошено на необхідності рекламування товарів державною мовою, заборону використання в рекламі різноманітних товарів тематики Збройних сил України, оборони України та інших знакових символів, які стосуються відбиття російської агресії та рекламування тютюнових виробів, електронних сигарет, пристроїв для нагрівання тютюну та інше. 

Завідувачка сектору контролю за регульованими цінами Олена Сологуб-Лисенко коротко зупинилась на чинних вимогах законодавства на період воєнного стану щодо державного регулювання цін на товари, які мають істотну соціальну значущість. А саме: на порядку та механізмах декларування зміни роздрібних цін на ці товари та умови при яких у суб’єкта господарювання виникає обов’язок декларувати ціни; на окремих соціально значущих товарах, на які установлений граничний рівень торговельної надбавки (націнки) в розмірі не більш як 10 % та встановлену відповідальність за недотримання законодавства щодо порядку формування, встановлення та застосування роздрібних цін.

Загалом, семінар-навчання відбувся у форматі відкритого діалогу: всі учасники заходу мали змогу отримати інформативні та змістовні відповіді на запитання.

на фото учасники заходу на фото учасники заходу
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux