Співпраця у сфері громадського здоров’я та спільна координація зусиль – це предмет укладеного Меморандуму між Головним управлінням Держпродспоживслужби в Херсонській області та Державною установою «Херсонський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України».
З метою обговорення актуальних питань щодо забезпечення санітарно-епідемічного благополуччя населення регіону відбулась робоча зустріч заступника начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області Марини Малахової та генерального директора ДУ «Херсонський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» Наталі Асатурової, за участю начальника управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Головного управління Максима Сенчука.
Ключова мета – обговорення шляхів взаємодії у разі виявлення відхилень від встановлених гігієнічних нормативів факторів середовища життєдіяльності людини за результатами соціально-гігієнічного моніторингу.
Учасники зустрічі обговорили питання можливих причин невідповідності проб питної води гігієнічним вимогам за результатами моніторингових лабораторних досліджень. У зв’язку з цим були окреслені шляхи вжиття дієвих заходів для недопущення ускладнення санітарно-епідемічної ситуації та негативного впливу на стан здоров’я людей. Адже моніторинг якості та безпечності питної води, що подається населенню, знаходиться у фокусі особливої уваги Держпродспоживслужби Херсонщини.
За даними ДУ «Херсонський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» за період 28.04.-04.05.2025 в області зареєстровано 3 випадки захворювання на ботулізм. Хвороби виникли у побуті та були пов’язані з вживанням в’яленої риби домашнього виготовлення.
З метою профілактики ботулізму фахівцями Головного управління постійно проводиться роз’яснювальна робота серед населення. На офіційних вебресурсах Головного управління розміщуються інформаційні матеріали, спрямовані на підвищення обізнаності громадськості щодо основних профілактичних заходів, які допоможуть уникнути харчового отруєння.
Враховуючи зареєстровані випадки захворювання на ботулізм, під час зустрічі також обговорили питання взаємодії при реагуванні на надзвичайні ситуації, пов’язані з випадками особливо небезпечних інфекцій, спалахів інфекційних хвороб та масових неінфекційних захворювань.
Такі заходи сприяють посиленню співпраці сторін задля досягнення спільної мети – охорони здоров’я населення області.