На Херсонщини триває системна робота, спрямована на забезпечення населення якісними та безпечними харчовими продуктами, підтримання епізоотичного благополуччя регіону та запобігання випадкам харчових отруєнь.
З цією метою у жовтні 2024 року Головне управління Держпродспоживслужби в Херсонській області та Головне управління Національної поліції в Херсонській області підписали План комплексних заходів на принципах партнерства та взаємодії відомств. Документ передбачає координацію дій, обмін інформацією та міжвідомчу співпрацю у сферах безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини.
За час його реалізації напрацьовано чіткий механізм взаємодії, зокрема у напрямках:
З початку 2025 року у співпраці з представниками Національної поліції спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області провели: 113 комісійних обстежень несанкціонованих місць реалізації харчових продуктів тваринного походження на підконтрольній Україні території Херсонської області та 25 відпрацювань на блокпостах із метою недопущення обігу небезпечних харчових продуктів і перевезення неідентифікованих сільськогосподарських тварин без відповідних супровідних документів.
У ході цих заходів виявлено 9 випадків порушень вимог законодавства у сфері ветеринарної медицини та 11 – у сфері безпечності харчових продуктів. До адміністративної відповідальності притягнуто 9 осіб за статтею 107 КУпАП, накладено штрафів на суму 8380 грн, а також проведено роз’яснювальну роботу щодо правил переміщення, реєстрації та ідентифікації тварин.
Працівники Національної поліції склали 11 адміністративних протоколів, із них:
Крім цього, з початку 2025 року спеціалісти Головного управління провели 657 роз’яснювальних бесід із населенням та операторами ринку харчових продуктів, а також розповсюдили 657 інформаційних пам’яток «Щодо правил реалізації харчових продуктів».
Консолідація зусиль у межах виконання Плану сприяє запобіганню обігу небезпечних харчових продуктів, забезпеченню епізоотичного благополуччя та дотриманню вимог законодавства у сферах безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини. Така взаємодія підтверджує результативність спільних дій, спрямованих на захист здоров’я населення.