Харківщина: Держпродспоживслужба здійснює заходи, спрямовані на усунення наслідків забруднення довкілля через пожежу на нафтобазі в Немишлянському районі
опубліковано 01 березня 2024 року о 10:15

На виконання протокольного рішення позачергового засідання регіональної комісії з питань ТЕБ та НС від 16.02.2024 №2 Головним управлінням Держпродспоживслужби в Харківській області проводяться заходи, спрямовані на усунення наслідків забруднення довкілля внаслідок катастрофи, яка сталася в Немишлянському районі Харкова через влучання БпЛА в об’єкт критичної інфраструктури (нафтобаза ТОВ «ХНБ-Резерв»).

Фахівці Харківського районного управління 28.02.2024 року провели комісійні обстеження територій Новобаварського, Основ’янського районів, також у Немишлянському районі Харкова розпочата робота комісії щодо стану об’єктів централізованого та нецентралізованого водопостачання, які розташовані в зоні потенційного впливу забруднення поверхневих водойм. Заплановано проведення комісійних обстежень у Київському і Салтівському районах Харкова та Безлюдівській і Височанській територіальних громадах.

За течією річок Харків, Лопань, Уди має місце забруднення берегів речовинами, схожими на паливно-мастильні матеріали, та подекуди присутній запах нафтопродуктів. Поверхня води річок забруднена та має вигляд маслянистої плівки.

На території Основ’янського району в зоні впливу забруднення обстежено 6 шахтних колодязів, які використовуються населенням для технічних потреб, проте біля колодязів відсутні інформаційні таблички щодо заборони використання води для питних цілей. Харківським районним управлінням направлено лист КП «Харківводоканал» з вимогою терміново забезпечити: інформування населення про ризики вживання забрудненої води; біля шахтних колодязів встановити відповідні інформаційні щити щодо використання даної води для технічних потреб.

За результатами протоколів лабораторних досліджень питної води з водорозбірних колонок за адресами: пров. Котельний, 21/31 та вул. Ясенева, 29/20, проведених КП «Харківводоканал» 26.02.2024 року, встановлена наявність нафтопродуктів у питній воді. Водопостачання з водорозбірних колонок за цими адресами у зв’язку з проведенням заходів з ліквідації наявності нафтопродуктів у питній воді призупинено. Адміністрації Немишлянського району запропоновано організувати підвіз питної води гарантованої якості до населення за вказаними адресами та забезпечити облаштування інформаційних таблиць щодо заборони вживання води негарантованої якості на території джерел «Петренки-1», «Петренки-2», «Петренки-3» та підземного джерела навпроти будинку №7 по вул. Новопроектній.

Органам місцевого самоврядування Харківського району запропоновано інформацію для оприлюднення на офіційних сайтах, щоб інформувати населення про небезпеку вживання питної води з власних свердловин та індивідуальних колодязів.

Виконання заходів щодо ліквідації наслідків пожежі перебуває на контролі Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux