Інформація щодо фітосанітарного стану посівів сільськогосподарських культур у господарствах Харківської області станом на 18 травня 2023 року
опубліковано 18 травня 2023 року о 10:18

Упродовж останнього тижня спеціалістами Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області в посівах озимих зернових колосових культур відмічено продовження заселення 69-100% площ смугастими хлібними блішками та злаковими  п’явицями за середньої чисельності 0,2-2, максимальної 2-5 екз. на кв. м. Гусениці та лялечки озимої совки нараховувались за допорогової чисельності 0,5-1 екз. на кв. м на 69% площ. У посівах озимини поширюються злакові попелиці та пшеничний трипс із заселенням 1-4% рослин на 69-100% площ. Також відмічено літ пшеничної (чорної злакової) мухи, гессенської та шведських мух за чисельності 4-16 екз. на 100 помахів сачком на 69% площ.

Отримані сходи ячменю ярого заселяли смугасті хлібні блішки та злакові п’явиці за середньої чисельності 0,5-2,0, максимальної – 1-4 екз. на кв. м. Злакові попелиці  заселяли 1,0-2% рослин ячменю на 100% площ.

Триває поширення клопа шкідливої черепашки в посівах озимих зернових за чисельності імаго 0,5-1 екз. на кв. м із заселенням 69% обстежених площ. У звітний період відмічено початок яйцекладки фітофагом за чисельності 0,2-1 екз. на кв. м.

За наявності 2-4 і більше клопів, що перезимували, на кв. м під час виходу озимих зернових культур у трубку й 3-4 екз. на кв. м ячменю ярого у фазу кущіння-виходу в трубку посіви обприскують дозволеними до використання інсектицидами.

При перевищенні економічного порогу шкідливості (двох і більше личинок клопа шкідливої черепашки на кв. м у посівах сильних і цінних сортів пшениці, на решті посівів – 4-6,  у насіннєвих посівах ячменю – 8-10 личинок) проводять термінові заходи з хімічного захисту посівів дотримуючись регламентів застосування пестицидів та техніки безпеки.

Продовжилось ураження 1,0-3,0, максимально 2,0-5% рослин озимих зернових септоріозом, борошнистою росою, кореневими гнилями та бурою листковою  іржею відповідно на 69, 69, 31 і 69% площ.

Надалі, враховуючи наявності на поточний період сприятливих погодних умов та достатнього запасу інфекції, слід очікувати зростання розвитку септоріозу, борошнистої роси та інших  хвороб у посівах озимих та ярих зернових колосових культур.

З метою обмеження поширення комплексу хвороб зернових культур під час виходу в трубку озимих зернових за умови поширення борошнистої роси, септоріозу й бурої листкової іржі з розвитком хвороби 1,0-5% проводять обробку посівів дозволеними до використання фунгіцидами.

Посіви гороху на 100% обстежених площ заселяли бульбочкові довгоносики за чисельності 1,5-2 екз. на кв. м з пошкодженням 4,0-6% рослин  у слабкому ступені. Піщаний мідляк у посівах гороху відмічений за чисельності 0,5-1 екз. на кв. м на 100% обстежених площ.

У посівах соняшнику на всіх обстежених площах піщаний мідляк та сірий буряковий довгоносик нараховувались за чисельності 0,3-1 екз. на кв. м.

У фазу сходів – першої пари справжніх листків соняшнику проти сірого та інших довгоносиків за чисельності 2 і більше екз. на кв. м проводять обробки дозволеними до використання інсектицидами.

Землекористувачам під час проведення захисних обробок  посівів сільськогосподарських культур необхідно суворо дотримуватись «Переліку пестицидів та агрохімікатів дозволених до використання в Україні», а також регламентів та техніки безпеки із забезпеченням збереження корисної ентомофауни та медоносних бджіл.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux