Інформація випадки захворювання на ентеровірусну інфекцію в Миколаївській області
опубліковано 01 вересня 2016 року о 11:36

За оперативними даними територіального органу Держпродспоживслужби у Миколаївській області в період з 08.08.06.2016 по 01.09.2016 року серед мешканців с. Киселівка Снігурівського району,  с. Первомайське та с. Квітневе Вітовського району зареєстровано 62 випадки захворювання на «Ентеровірусну інфекцію?», із них 57 дітей до 18 років (20 дітей вихованці дошкільних навчальних закладів).

У переважної більшості дітей захворювання протікає по типу гострої респіраторної інфекції, основними клінічними прояви є підвищення температури тіла та висип, ознаки кишкової інфекції відсутні. Зважаючи на легкий перебіг захворювання хворі за медичною допомогою не звертаються, проте медичними працівниками було активно виявлено 38 осіб із зазначеними ознаками захворювання під час подвірних обходів.

За попередніми результатами розслідування встановлено, що хворіють особи різних вікових груп (діти і дорослі), які пов’язані між собою місцем проживання, контактами з родичами з прилеглих населених пунктів та занесенням інфекції, ймовірно, повітряно-краплинним шляхом до дошкільних навчальних закладів.

За даними регіональної вірусологічної лабораторії ДУ «Одеський обласний лабораторний центр МОЗ України» при дослідженні на ентеровіруси методом ПЛР з 10 проб фекалій від хворих с. Киселівка у 8 пробах виявлено РНК ентеровіруси, дослідження триває. Результати дослідження сироваток крові на паравіруси, кір та краснуху – негативні.

З метою встановлення причин виникнення захворювань відібрано проби води питної, стічної та відкритих водоймищ для бактеріологічного, вірусологічного та санітарно-хімічного дослідження. У дошкільних навчальних закладах, які відвідували захворілі діти  відібрано змиви з об’єктів довкілля на патогенну мікрофлору. За результатами досліджень проб питної води із свердловин с. Киселівка та с. Максимівка (вода доставляється для потреб дошкільного навчального закладу) не відповідають вимогам за мікробіологічними та санітарно-хімічними показниками. Проби води дошкільного навчального закладу с. Первомайське (відібрані на харчоблоці та у середній групі) не відповідають вимогам за мікробіологічними показникам. Із 40 змивів, які було відібрано у дитячому навчальному закладі с. Первомайське у 2-х пробах виділено бактерії групи кишкової палички, лабораторні дослідження тривають.

У вогнищі здійснюється комплекс організаційних, санітарно-гігієнічних та протиепідемічних заходів. У зв’язку з епідемічною ситуацією, яка склалася у зазначених населених пунктах за участю представників Держпродспоживслужби в Миколаївській області проведено засідання комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій при Миколаївській обласній державній адміністрації, затверджено план оперативних заходів щодо організації ліквідації спалаху та недопущення розповсюдження ентеровірусної інфекції серед населення.

Відповідно до зазначеного плану заходів та з метою попередження заносу та поширення інфекції серед дітей організованих дитячих колективів, запропоновано здійснювати якісний щоденний ранковий медичний огляд дітей у дошкільних навчальних закладах та школах, забезпечити в закладах умови для дотримання дітьми правил особистої гігієни, здійснювати поточну дезінфекцію та провітрювання приміщень, забезпечити контроль за  дотриманням питного режиму тощо.

Активізовано проведення роз’яснювальної та санітарно-освітньої роботи серед населення. 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux