Головне управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області спільно з представниками ДП «Агентство з ідентифікації та реєстрації тварин» провело нараду-навчання
опубліковано 23 квітня 2024 року о 17:04

Реєстрація та ідентифікація тварин, впроваджена на державному рівні, є одним із головних методів, які застосовують у більшості країн з метою відстеження походження тваринницької продукції від її виробництва до потрапляння на стіл споживачеві.

23 квітня пройшла спільна нарада-навчання для спеціалістів Чернігівської області, зокрема начальників державних лікарень ветеринарної медицини, відповідальних осіб з проведення ідентифікації і реєстрації тварин та видачі ветеринарних документів.

Тема навчання – «Особливості оформлення відомостей переміщення товарних свиней». Організаторами заходу виступили начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області Юрій Павлішен та керівник Чернігівської філії ДП АІРТ Вікторія Крисько, спікером – начальник відділу розробки та впровадження програмного забезпечення ДП АІРТ Руслана Кіпчук.

Як зауважив очільник, співпраця Держпродспоживслужби з ДП «Агентство з ідентифікації та реєстрації тварин» триває вже не перший рік. Проведення спільної роботи зі здійснення ідентифікації та реєстрації свиней, оформлення і видачі ідентифікаційних документів, реєстрації господарств, переміщення свиней залишається на сьогодні одним із важливих моментів для забезпечення контролю (нагляду) за безпечністю харчових продуктів та епізоотичною ситуацією області. Оскільки законодавство в нинішніх умовах досить динамічне, важливо відслідковувати новини законодавчої бази щодо ідентифікації с/г тварин.

Впродовж конференції були висвітлені питання щодо виконання пункту 11 Протоколу 13 наради в режимі селекторного зв’язку між Головою, першим заступником Голови, заступниками Голови, за участі керівників територіальних органів Держпродспоживслужби від 08.04.2024 року. Спікер повідомила, що з 01 травня 2024 року для юридичних господарств вносяться зміни щодо видачі ветеринарних документів на свинопоголів’я з груповим номером, а саме: у разі відсутності звіту про наявність і рух поголів’я свиней у господарстві буде блокуватися реєстрація переміщення в Єдиному державному реєстрі тварин та видача ветеринарного документа через Єдиний державний реєстр ветеринарних документів.

Руслана Кіпчук надала практично-методичні рекомендації з оформлення форми щомісячних звітів про наявність і рух поголів’я свиней у господарстві, покроково на конкретному прикладі показала, як заповнювати такі форми.

Перед оформленням ветеринарного документа спеціаліст ветеринарної установи повинен перевірити наявність реєстрації даних про переміщення свиней

(вибуття) в Єдиному державному реєстрі тварин. У разі відсутності таких даних здійснюється реєстрація відомості переміщення, що підтверджує факт вибуття свиней з груповим номером з господарства розведення та утримання тварин.

У разі вибуття товарних свиней із господарства юридичної особи чи фізичної особи-підприємця у графі «вид тварин» відомості переміщення тварин необхідно зазначати вік тварин, спосіб ідентифікації свиней (шляхом татуювання чи прикріплення вушної бирки з груповим ідентифікаційним номером).

Свинопоголів’я до 4-х місячного віку ідентифікується шляхом прикріплення вушної бирки з груповим ідентифікаційним номером, тому при реєстрації відомостей переміщення буде здійснюватися перевірка щодо наявності бирок свиней з груповим номером у господарстві.

При здійснені видачі ветеринарного документа в Єдиному державному реєстрі видачі ветеринарних документів система перевірятиме на обов’язкове внесення до Єдиного державного реєстру тварин:

- відомостей переміщення, що підтверджує факт вибуття;

- наявність зареєстрованого звіту про наявність і рух поголів’я свиней у господарстві, який подається господарствами до обласної філії Державного підприємства «Агентство з ідентифікації і реєстрації тварин» до 05 числа місяця, що настає за звітним періодом.

Очільник подякував Агентству з ідентифікації і реєстрації тварин, спікеру зокрема, за конструктивне, ґрунтовне роз’яснення з питань проведення ідентифікації та висловив сподівання на подальшу співпрацю.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux