Головне управління Держпродспоживслужби Прикарпаття визначило одним з пріоритетних контроль залишків протимікробних препаратів у сировині та продукції тваринного походження
опубліковано 26 квітня 2024 року о 11:58

Антибіотикорезистентність мікроорганізмів є глобальною проблемою громадського здоров’я, безпеки харчових продуктів і набула критичного рівня у світовому масштабі. Вагомою причиною виникнення антибіотикорезистентності є безконтрольне та надмірне застосування протимікробних препаратів (антибіотиків) у тваринництві та рослинництві, зокрема, з метою стимуляції росту (як кормова добавка) всупереч повної заборони.

Застосування протимікробних ветеринарних лікарських засобів для продуктивних тварин є важливим фактором ризику поширення стійкості штамів мікроорганізмів та детермінантів антибіотикорезистентності від тварин та продуктів тваринного походження до людей.

Регулярне вживання протимікробних ветеринарних лікарських засобів, присутніх у м’ясі птиці, свинини, яловичини, сприяє виникненню антибіотикоризистентності, а також може стати причиною зниження імунітету у людей, порушення обміну речовин, алергічних реакцій, негативно впливати на функції печінки та нирок. Вміст залишків протимікробних препаратів у сировині та продукції тваринного походження можливо визначити лише за допомогою лабораторного контролю.

Головним управлінням Держпродспоживслужби на Прикарпатті контроль залишків протимікробних препаратів у сировині та продукції тваринного походження визначено одним з пріоритетних.

В лютому 2024 року затверджена та впроваджена Регіональна програма контролю залишків протимікробних препаратів у сировині та продукції тваринного походження на 2024-2025 року. Завданнями Програми є контроль за:

  • реалізацією протимікробних ветеринарних лікарських засобів;
  • застосуванням протимікробних ветеринарних лікарських засобів під час вирощування продуктивних сільськогосподарських тварин та птиці;
  • застосуванням протимікробних ветеринарних лікарських засобів під час виробництва кормів для продуктивних тварин;
  • застосуванням протимікробних ветеринарних лікарських засобів під час надання лікувальної допомоги лікарями ветеринарної медицини;
  • здійснення лабораторного контролю, а саме лабораторних досліджень (випробувань) сільськогосподарської сировини, продукції та кормів для продуктивних тварин на залишкову кількість протимікробних препаратів.

Протягом 1 кварталу 2024 року спеціалісти Головного управління та обласної державної лікарні ветеринарної медицини провели у 86-ти суб′єктах господарювання моніторингові відвідування, в тому числі у 66 закладах з реалізації протимікробних ветеринарних лікарських засобів (ветеринарні аптеки, зоомагазини, лікарні/клініки ветеринарної медицини), у 2 суб′єктах господарювання з виробництва кормів для продуктивних тварин та 18 господарствах, де здійснюється утримування, вирощування та розведення сільськогосподарських тварин (ВРХ, ДРХ, свині) та птиці. Заходи проведені з метою оцінки практики призначення та застосування протимікробних ветеринарних лікарських засобів у ветеринарній медицини і визначання груп протимікробних препаратів, які найбільше застосовуються на території Івано-Франківської області.

Впродовж першого півріччя 2024 року буде проаналізовано, які протимікробні ветеринарні лікарські засоби застосовуються під час утримання та вирощування тварин та птиці у господарства незалежно від форми власності на території область, найбільш поширені діючі речовини та період їх виведення з організму тварини (птиці), а також на які групи антибіотиків сьогодні проводяться лабораторні дослідження щодо їх залишків у сировині чи продукції тваринного походження.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux