Харчоблоки та їдальні закладів освіти Кіровоградщини стовідсотково паспортизовані
опубліковано 18 лютого 2021 року о 15:11

Фахівці Держпродспоживслужби в Кіровоградській області спільно з органами місцевого самоврядування та місцевими органами влади на початку 2020 року провели інвентаризацію (паспортизацію) 100% харчоблоків і їдалень закладів освіти та склали паспорти щодо стану їх матеріально-технічної бази й організації харчування дітей. За результатами паспортизації харчоблоків 574 заклади освіти (67,1%) потребували зміцнення матеріально-технічної бази, оновлення санітарно-технічного стану приміщень, покращення умов в організації харчування дітей. Наприкінці 2020 року кількість харчоблоків, які мали невідповідності, зменшилась до 35 (6,1%) у порівнянні з попередніми роками. Проблеми в цьому напрямку продовжують вирішувати.

З початку 2021 року у стані матеріально-технічної бази харчоблоків, їдалень в 2 закладах дошкільної освіти та 6 закладах загальної середньої освіти сталися зміни, а саме: придбано стелажі для посуду, мийні ванни, технологічні столи з гігієнічним покриттям у виробничі цехи, проведено ремонт гарячого цеху із заміною плиткового покриття підлоги та панелей стін, на харчоблоці проведено капітальний ремонт та оновлено технологічне та холодильне обладнання. Також виконано окремий каналізаційний вивід від приміщення первинної обробки сирих продуктів до вуличної каналізації, проведений ремонт електрообладнання, відновлено роботу технологічних мийок в овочевому цеху (під’єднано до каналізаційної мережі).

З наявних 860 закладів освіти (ДНЗ - 365; ЗНЗ - 495) в 251 закладі дошкільної освіти та 346 закладах загальної середньої освіти (69,4%) в 2020 році впроваджено постійно діючі процедури, засновані на принципах аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (система безпечності харчових продуктів НАССР).

Під час проведення позапланових заходів державного нагляду (контролю) на харчоблоках закладів освіти протягом 2020 року проведено відбір 7090 проб (вода питна, готові страви, змиви) для проведення лабораторних досліджень. Усього проведено 13 466 досліджень, за результатами виявлено 350 невідповідностей (2,6 %). Зокрема, виявлено забруднення готових страв – 0,03%, забруднення виробничого обладнання, посуду, персоналу – 1,8 %, відхилення у воді питній – 5,2%. Дослідження за санітарно-хімічними показниками, на калорійність й термообробку готових страв - без відхилень.

Наразі в закладах освіти впроваджуються нові страви із сучасних збірників громадського харчування, нові форми харчування в їдальнях (самостійний вибір страв дітьми, дабл-меню в онлайн-програмі закладу тощо) для сприйняття дітьми харчування в закладах освіти, дотримання режиму харчування та зміцнення здоров’я.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux