Під час здійснення позапланового заходу державного нагляду (контролю) в закладі освіти м. Мала Виска фахівці Головне управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області відібрали зразки харчової продукції для проведення лабораторних досліджень. Зокрема на експертизу потрапив сир твердий «Український» 50 % жиру виробництва ТОВ «ІВА МІЛК», Івано-Франківська обл.
Відповідно до експертного висновку лабораторного дослідження, здійсненого Регіональною державною лабораторією Держпродспоживслужби в Полтавській області, надані зразки сиру твердого не відповідають вимогам нормативної документації (ISO 17678:2010) за тригліцеридним складом молочного жиру, що є порушенням статей 32, 37 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів». Це означає, що виробник замість тваринних жирів використовував у складі рослинні, а отже цей продукт є фальсифікованим.
Керуючись п. 2 ч. 4 ст. 11, ст. 67 Закону України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин» та на підставі отриманих результатів лабораторних досліджень Головне управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області зобов’язало суб’єкта господарювання вилучити зазначений харчовий продукт з обігу.
Наразі заплановано перевірку постачальника харчового продукту в заклад освіти. Для вжиття заходів реагування щодо виробника продукції поінформовано Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області.