Головне управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області надало консультацію щодо питання захисту споживачів та дотримання вимог чинного законодавства
опубліковано 09 вересня 2021 року о 16:16

З метою підвищення рівня поінформованості представників малого та мікропідприємництва щодо вимог законодавства фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області розробили план заходів з налагодження комунікаційної та інформаційної роботи з суб’єктами підприємництва. Згідно з планом у м. Олександрія пройшов черговий навчально-дискусійний семінар для підприємців у сфері торгівлі та послуг з питань застосування та дотримання чинного законодавства. Участь у заході взяли близько 60 підприємців.

Начальниця відділу контролю у сфері торгівлі, робіт та послуг управління захисту споживачів Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області Лілія Буднікова поінформувала підприємців про їхні права і обов’язки при здійсненні заходів державного нагляду (контролю) та ознайомила з основними вимогами статей 8, 9 Закону України «Про захист прав споживачів» у частині придбання товару належної чи неналежної якості. Також доповідач надала інформацію щодо змін у законодавстві про захист прав споживачів. Зокрема, про набрання чинності ст. 30 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної», відповідно до якого всі суб’єкти господарської діяльності зобов’язані надавати послуги з обслуговування споживачів, надавати інформацію про товари українською мовою.

Сергій Горовой - начальник відділу ринкового нагляду управління захисту споживачів Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області - зосередив увагу підприємців на вимогах Закону України «Про державний ринковий нагляд і контроль нехарчової продукції». Зокрема, доповідач наголосив, що метою здійснення ринкового нагляду є вжиття обмежувальних (корегувальних) заходів з відповідним інформуванням про це громадськості щодо продукції, яка при її використанні за призначенням або за обґрунтовано передбачуваних умов і при належному встановленні та технічному обслуговуванні становить загрозу суспільним інтересам чи яка в інший спосіб не відповідає встановленим вимогам.

З основними вимогами до безпечності харчової продукції та контролем її якості підприємців ознайомив начальник відділу безпечності харчових продуктів управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Руслан Крайносвіт. Доповідач зупинився на основних процедурних складових проведення перевірок з питань безпечності харчових продуктів, застосуванні санкцій до суб’єктів господарювання в разі виявлення порушень, ознайомив підприємців із процедурами, заснованими на принципах НАССР.

Головний спеціаліст сектору контролю за рекламою та дотриманням антитютюнового законодавства управління захисту споживачів Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області Юлія Янковська поінформувала про вимоги до розміщення і використання засобів реклами. Доповідач наголосила, що на територіях, будинках і спорудах рекламні засоби розміщуються за згодою їх власників або уповноважених ними органів (осіб) з урахуванням архітектурних, функціонально-планувальних, історико-культурних чинників, типології елементів місцевого середовища та з додержанням правил благоустрою територій населених пунктів.

Доповідач повідомила, що основна кількість порушень рекламоносіїв стосується загальних вимог до реклами й полягає у відсутності відомостей про місце, дату початку і закінчення знижки цін на продукцію, розпродаж, а також про співвідношення розміру знижки до попередньої ціни реалізації товару, чим порушується частина 5 статті 8 Закону України «Про рекламу». Юлія Янковська наголосила на дотриманні вимог законодавства при розміщенні реклами лікарських засобів, методів профілактики, діагностики та лікування, а також реклами алкоголю та тютюнових виробів.

Присутні на зустрічі представники бізнесу взяли активну участь в обговоренні питань та отримали кваліфіковані відповіді фахівців стосовно вирішення різних ситуацій, які можуть виникати під час здійснення підприємницької діяльності та обслуговування споживачів.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux